ODLIČAN ODAZIV

Dan sigurnijeg interneta privukao 9.000 djece

09.02.2017 u 09:05

Bionic
Reading

U predavanjima, online kvizovima, radionicama i gostovanjima policijskih inspektora sudjelovalo je 198 škola s ukupno 9.000 učenika. Djeca su se bavila i starim igrama, učila kako kritički razmišljati, a neka su ponijela kući ispit za roditelje

U hrvatskim školama je obilježen globalni Dan sigurnijeg interneta. Treću godinu zaredom provode ga Centar za nestalu i zlostavljanju djecu i Microsoft Hrvatska, a ove godine pridružila se i Služba prevencije Policijske uprave zagrebačke.

U predavanjima, online kvizovima, radionicama i gostovanjima policijskih inspektora sudjelovalo je 198 škola s ukupno 9.000 učenika - prosječno oko 50 učenika po školi. Prošle su godine sudjelovale 104 škole i 6.000 učenika.

Tijekom predavanja predstavljene su dobre i loše strane interneta te je naglašeno da su djeca, posebice na društvenim mrežama, sve više izložena kontaktu sa strancima pa je stoga nužno poticati češću i kvalitetniju komunikaciju s djecom.

'Kao sudionici virtualnog svijeta učenici najčešće nisu svjesni opasnosti na internetu i njihovih posljedica u svakodnevnom životu. Iza maske anonimnosti učenici najčešće ne poštuju druge korisnike interneta što rezultira porastom cyber zlostavljanja među mladima, te također ne štite svoju privatnost, reputaciju i svoje osobne podatke.

Radionicama i predavanjima na Dan sigurnijeg interneta nastoji se povući paralela između stvarnog i virtualnog svijeta te osvjestiti stvarnost problema', rekla je Carla Astrid Gajšak, učiteljica informatike u osnovnoj školi Dragutina Domjanića u Zagrebu.

  • +2
Ovako je obilježen Dan sigurnijeg interneta Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Silovinac

Djeca su ispunjavala i kviz online u kojem mogu provjeriti svoje znanje o digitalnoj sigurnosti kroz pitanja o pravilnim postupcima u slučaju primitka sumnjivog sadržaja te kako prepoznati viruse, kako zaštiti osobne podatke i lozinke te što je to neprimjereno ponašanje na internetu i kako ga se može prijaviti. U pojedinim školama djeca su dobila i kviz diplome za njihove roditelje.

Uz Skype predavanja, škole su na lokacijama održale i dva tipa radionica. U radionici Igre prije interneta djeca su trebala istraživati stare igre (npr. gume, skrivača, država-grad-selo, Čovječe ne ljuti se i slično) te opisati kako su se one igrale i kako su, u vrijeme prije mobitela i računala, djeca provodila svoje slobodno vrijeme.

Tijekom radionice Kreativnost u rukama djeca su imala priliku nešto kreativno izraditi gledajući određeni YouTube video (sašiti dvije tkanine, izraditi određeni ukras od papira/kartona i slično). Gledajući svoja kreativna djela, djeca su poslije s učiteljem razgovarala o tome na koje sve načine mogu biti kreativni uz pomoć interneta, ali i o opasnostima koje se kriju u pozadini.

'Obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta potičemo učenike na kritičko promišljanje o informacijama koje su im dostupne putem interneta, upućujemo ih na kreativno stvaranje digitalnih sadržaja i zaštitu autorskog djela razvijajući digitalne kompetencije učenika', rekla je Zrinka Radanović, učiteljica u osnovnoj školi Vijenac u Osijeku.

Na pojedinim lokacijama u Zagrebu policijski inspektori Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke su s djecom analizirali komunikaciju licem u lice i virtualnu komunikaciju te istaknuli prednosti i nedostatke virtualne komunikacije, opasnosti lažnih profila, opasnosti upadanja u negativističke grupe, postupak u slučaju neugodnosti, odgovornosti počinitelja, a objasnili su i što je kazneno djelo.

'Cilj radionice je predstaviti policajca kao prijatelja djece i pomagača u svim situacijama te ih potaknuti na razmišljanje, odgovornost i određene predostrožnosti kada se uključe u virtualnu komunikaciju. Uvijek preporučamo djeci da, pored virtualne, trebaju što više održavati i komunikaciju licem u lice', rekao je policijski inspektor Marijan Podrug.

Djeci su na nekoliko lokacija podijeljenja pokrivala za kamere kako bi ih se zaštitilo od neželjenih pogleda putem interneta. Predstavljene su upute kako ih postaviti koje su dostupne ovdje.

Edukacije su dio projekta Safer Internet Centre Croatia: Making internet a good and safe place kojeg sufinancira Europska unija. Partneri projekta su Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Grad Osijek i Vipnet.