Bioprospecting mora

Čudo na Ruđeru: Iz mikroalgi žele izvući lijekove, hranu, kozmetičke preparate i biodizel

18.10.2019 u 16:21

Bionic
Reading

Ova istraživanja provode se u sklopu 37 milijuna kuna vrijednog projekta 'Bioprospecting Jadranskog mora' pod vodstvom dr. sc. Rozalindre Čož-Rakovac. Cilj projekta, financiranog iz Strukturnih fondova Europske unije, jest dobivanje biološki aktivnih molekula s poželjnim svojstvima iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana

Jadransko more potencijalno je bogat izvor novih spojeva za medicinsku i biotehnološku primjenu. Pa iako su bogatstvo i raznolikost morskih sustava dobro poznati, njihova dostupnost i iskorištavanje u Hrvatskoj dosad su bili vrlo ograničeni i to na istraživanja kroz nekoliko odvojenih međunarodnih projekata.

'Dosadašnja istraživanja biološkog potencijala na ekstraktima i frakcijama dobivenim iz morskih organizama pokazala su da ekstrakti jednog jadranskog žarnjaka imaju izrazito jako antimikrobno, odnosno inhibitorno djelovanje na zlatni stafilokok, uzročnika širokog spektra bolesti kod ljudi koji može biti i smrtonosan za osobe imunokompromitiranog zdravlja', istaknula je dr. sc. Rozalindre Čož-Rakovac, voditeljica 37 milijuna kuna vrijednog projekta 'Bioprospecting Jadranskog mora' čiji su rezultati danas predstavljeni na Institutu Ruđer Bošković.

Istraživanja na ekstraktima smeđe alge pokazala su da ona ima jako inhibitorno djelovanje na fotobakteriju koja se najčešće javlja kod riba i izaziva velike ekonomske gubitke u akvakulturi. Primjenom navedenih ekstrakata smanjila bi se upotreba antibiotika u uzgoju riba, što bi posredno moglo utjecati i na zdravlje ljudi.

Posebnu pažnju znanstvenici su posvetili istraživanju mikroalgi. One su jedinstveni izvor kemijskih spojeva širokog spektra bioloških aktivnosti.

'Mikroalge su sve važniji izvor bioaktivnih spojeva s antimikrobnim, antitumorskim, antivirusnim, antioksidacijskim učincima te povoljno djeluju na rast kao i potpora imunosnom sustavu. Mogu se koristiti u farmaceutskoj, prehrambenoj, kozmetičkoj i agrokemijskoj industriji te akvakulturi', rekla je dr. sc. Čož- Rakovac objasnivši kako su dosad izolirani i identificirani hlapljivi i nehlapljivi spojevi s biotehnološkim potencijalom za primjenu u industriji.

Proizvodnja biogoriva iz mikroalgi dobiva sve veću pažnju kao zamjena za fosilna goriva. Naime, mikroalge imaju visoku stopu rasta i mogu razviti do 70 posto sadržaja lipida u svojim stanicama, ovisno o vrsti, a njihovi lipidi mogu se koristiti kao biogorivo.

  • +3
U laboratoriju Instituta Ruđer Bošković proučavaju se bioaktivni spojevi iz Jadranskog mora za industriju budućnosti Izvor: Licencirane fotografije / Autor: IRB

'Istraživanja su pokazala su da se akumulacija lipida, koji mogu poslužiti kao sirovina za proizvodnju biodizela, može dodatno potaknuti optimizacijom hranjivih podloga za uzgoj i abiotičkih čimbenika', objašnjava dr. sc. Marin Roje, voditelj kemijskih istraživanja i zamjenik voditeljice Centra BioProCro.

Projekt 'Bioprospecting Jadranskog mora'

Prvi organizirani pristup resursima hrvatskog morskog sustava

Institut Ruđer Bošković i projektni tim Znanstvenog centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro) intenzivno istražuju molekule iz mora s visokim potencijalom primjene u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. U posljednje dvije godine na ovom je projektu radilo stotinjak stručnjaka; zaposleno je deset doktoranda i deset poslijedoktoranda, a prvi rezultati istraživanja pokazuju obećavajući potencijal primjene molekula iz morskih organizama u industriji i medicini.

Projekt je prvi put okupio hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana. Uz IRB, partneri na projektu su i Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku.