znanstveni oskari

Ruđer zapošljava mlade znanstvenike, povratnike iz Njemačke. Dogodine počinje izgradnja novih laboratorija

30.09.2019 u 10:07

Bionic
Reading

Institut Ruđer Bošković predstavio je rezultate prvog uspješno završenog projekta Europskog istraživačkog vijeća u portfelju IRB-a. Riječ je o projektu vrijednom 1,5 milijuna eura koji je okupio sjajan tim mladih istraživača pod vodstvom prof. dr. sc. Ane Sunčane Smith, znanstvenice svjetskog glasa

Projekt 'Biološke membrane na djelu: Poveznica proteinskih međudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta' započeo je 2013. suradnjom Instituta za teorijsku fiziku Sveučilišta u Erlangenu-Nürnbergu i IRB-a. Uređen je istraživački prostor te omogućeno zapošljavanje tima mladih znanstvenika od kojih je čak četvero povratnika iz Njemačke.

Tijekom šest godina trajanja projekta, tim je pod vodstvom prof. dr. sc. Ane Sunčane Smith radio na istraživanjima koji povezuju fiziku, biologiju i fizičku kemiju, s ciljem razumijevanja procesa koji se odvijaju na staničnim membranama. Metode i koncepti definirani na istraživanim dvodimenzionalnim strukturama odmah su primjenjivani, kako u znanosti o materijalima, tako i u biofizici epitelnih tkiva.

'Glavni rezultat projekta je konceptualno objašnjenje, matematički opis i uspostavljanje metoda za opisivanje utjecaja stanične membrane na sparivanje membranskih proteina sa specifičnim proteinima u okolini', objasnila je voditeljica projekta. 'Te spoznaje omogućile su nam stvaranje šire teorijske platforme koja se može primijeniti na cijeli niz sustava s osobinama međupovršina, kako u biološkom smislu tako i u kontekstu funkcionalnih materijala.'

Rezultati istraživanja publicirani su u pet vrhunskih znanstvenih časopisa s faktorom utjecaja većim od deset, a čak dvanaest radova objavljeno je u najboljim časopisima u području. Četiri nova rada već su pozitivno ocijenjena, a u pripremi je osam novih.

Na ovom projektu radio je i tim mladih doktoranada: Nataša Vučemilović Alagić, Marko Hanževački, Josip-Augustin Janeš, Jakov Lovrić i Robert Stepić. Projekti ERC-a poznati su i kao 'znanstveni Oskari' jer se dodjeljuju isključivo na temelju izvrsnosti istraživačkog rada. Od rekordnih 3329 prijava, projekt prof. Smith bio je odabran za financiranje uz još samo 286 prijedloga.

'Zahvaljujući projektu ERC-a na Institutu smo zaposlili pet mladih doktoranda, od toga je čak četvero povratnika iz Njemačke, na nama je i da ih zadržimo', rekao je ravnatelj IRB-a dr. sc. David Matthew Smith, najavljujući za sljedeću gopdinu početak strateškog kapitalnog projekta ‘Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu’ (OZIP)'.

  • +3
Tim znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković Izvor: Licencirane fotografije / Autor: IRB

Ovaj projekt, vrijedan 72 milijuna eura podržali su i Europska komisija i hrvatska Vlada i omogućit će obnovu postojećih objekata IRB-a te izgradnju novih laboratorija, potpuno opremljenih za znanstvena istraživanja u području informacijsko-komunikacijskih znanosti i tehnologija, istraživanja mora i okoliša, biomedicinskih znanosti te naprednih materijala i tehnologija.

'Ovakvo kapitalno ulaganje našim će znanstvenicima napokon pružiti suvremene uvjete za rad, jer jedino tako možemo ove mlade ljude zadržati u Hrvatskoj', rekao je Smith.