znanstvenice dominiraju

'Ruđer' iznad hrvatskoga, europskog i svjetskoga prosjeka po udjelu žena u znanosti

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 11.02.2019 15:19
  • Objavljeno 11.02.2019 u 15:18
Iva Tolić i Kolinda Grabar Kitarović

Iva Tolić i Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Institut Ruđera Boškovića (IRB) je, prema dostupnim podatcima Eurostata, s 58 posto udjela znanstvenica među zaposlenima, iznad hrvatskoga, EU i svjetskoga prosjeka, podatak je koji je IRB podijelio s javnošću u povodu 11. veljače - Međunarodnoga dana žena i djevojaka u znanosti

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti obilježava se diljem svijeta 11. veljače, a tim povodom IRB-ove znanstvenice poslale su poruku svim djevojčicama i djevojkama da je znanost uzbudljiva i maštovita, istaknuto je u priopćenju Ureda za odnose s javnošću najvećega hrvatskog instituta u području prirodnih znanosti.

'Znanost vam omogućava da neprestano učite i usvajate nova znanja, iskustva. Ona je globalnoga karaktera pa imate priliku putovati i upoznavati nove ljude i kulture. Svaki korak koji napravite u znanosti je izazovan i ponekad je potrebno malo više hrabrosti za bavljenje znanošću, ali svako novo otkriće predstavlja neopisivo zadovoljstvo', poručile su 'Ruđerovke'.

Zato i pozivaju buduće kolegice, sada još djevojčice i mlade djevojke, da im se pridruže u ovoj znanstvenoj avanturi i postanu znanstvenice koje će svakodnevno uživati u novim otkrićima i tako pridonijeti upoznavanju i oblikovanju boljega svijeta koji nas okružuje.

IRB: Od 427 doktora znanosti 246 su doktorice, što je 58 posto

IRB ima ukupno 880 zaposlenih, među njima je 427 doktora znanosti, od kojih su 246 doktorica znanosti, što je udio od 58 posto, a od 11 predstojnika zavoda, na čelu četiriju zavoda su znanstvenice, što je 36 posto, dok je udio žena u ukupnome broju voditelja laboratorija 50 posto.

  • +9
  • +6

Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković

Izvor: Promo fotografije / Autor: IRB

Od tri pomoćnika ravnatelja IRB-a dvije su žene, a i na čelu ukupno dva ERC projekta koji se provode na 'Ruđeru' su znanstvenice.

Prema podatcima Eurostata iz 2017., 59 posto znanstvenika i inženjera u Europskoj uniji (EU) su muškarci, a 41 posto su žene. Prema podatcima Unescova Zavoda za statistiku iz 2018., žene su činile samo 30 posto svih zaposlenih u znanosti diljem svijeta u razdoblju od 2014. do 2016.

Prema dostupnim podatcima Eurostata udio žena u znanosti unutar Republike Hrvatske je 48 posto što 'Ruđer' pak postavlja iznad hrvatskoga, EU i svjetskoga prosjeka, istaknuto je u priopćenju Ureda za odnose s javnošću IRB-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!