INOVATIVNI STARTUP

Njihova ideja gejming okreće naglavačke, a posudbom računala može se i - zaraditi. Upoznajte Clastr

22.10.2022 u 15:02

Bionic
Reading

Cilj inovativnog startupa je ponuditi mogućnost internetskog korištenja resursa tuđeg računala za igranje igara ili, ako želite zaraditi - 'posudbom' svojeg

Tim Clastr iz Zagreba dvojac je inovatora koji žele izgraditi decentralizirani gejming u bespućima interneta. Danijel Martinek i Petar Starčević ozbiljno su zagrizli ideju za istoimenu aplikaciju koja cloud gaming okreće naglavačke. Koncept streaming servisa koji povezuje različita računala umjesto onog sa centralnim serverom velike kompanije Petru se odmah svidjela jer, njegovim riječima, 'može riješiti neke probleme s kojima sam se susretao kao igrač videoigara, ali i dok sam radio u videoprodukciji'.

S obzirom da je Danijel bio dio tima s tehničkim znanjem, a Petar netko tko ima više znanja sa startupima, odlučili su ujediniti snage i krenuti naprijed.

Put prema cilju

Nakon nekoliko mjeseci istraživanja tehnologije, tržišta i korisnika 'vidjeli smo da ovdje postoji ogroman neiskorišteni potencijal' rekao nam je Petar. 'Odlučili smo nastaviti s razvojem u svoje slobodno vrijeme, a kasnije smo dobili i prvu investiciju koja nam je omogućila da se u potpunosti posvetimo Clastru'.

Rad na ovakom projektu donosi svojevrsne rizike. Učeni iz dosadašnjeg iskustva, autori Clastra morali su naučiti lekcije iz nekih drugih projekata poput Googleove Stadije.

  • +12
Clastr Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Danijel objašnjava da je ono što tim vidi kao ogromni problem cloud gaminga u budućnosti postojanje centraliziranog sustava.. 'Takav sustav nije pogodan za veliki broj korisnika, pogotovo u slučajevima gdje su mnogo udaljeni od samoga servera. Neki postojeći cloud gaming servisi drže svoje korisnike na čekanju čak i nekoliko mjeseci jer im ne mogu momentalno omogućiti pristup udaljenom računalu/serveru.'

S porastom udaljenosti pogoršava se iskustvo igranja i to je zapravo glavni problem. Startup Clastr Peer-2-peer gejming vidi kao alternativu koja će ljubiteljima videoigara ponuditi bolje iskustvo igranja, no to nije sve.

'Radimo na stvaranju jedne zajednice igrača koji će moći međusobno dijeliti resurse, ali i zarađivati novac svojim računalom. Vjerujemo da je decentralizirani cloud gaming budućnost, a tehnologija je upravo dovoljno sazrijela da nam omogući izgradnju ovakvog sustava', rekao nam je Martinek.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Clastr Cloud gaming

Kako motivirati igrače? Novcem

Na pitanje kako Clastr pokušava privući gejmere postoji jednostavan odgovor - novac. Startup trenutno pregovara sa gejming arenama gdje bi Clastr zapravo najviše mogao prosperirati. Starčević objašnjava da gejming arene uz Clastr mogu ostvariti dodatne prihode i pružiti novi tip usluge većem broju korisnika. 'Uz to, želimo im stvoriti novi marketinški kanal za njihove postojeće usluge' nadodao je.

Ambicije Clastra sežu i u domenu Weba3 i kriptoa. Startup u budućnosti ne isključuje mogućnost uvođenja ovih tehnologija i beneficija koje one pružaju - uključujući olakšano korištenje Clastra.

Tim rečeno, preostaje pitanje kako bi izgledao prosječna gejming sesija na platformi Clastr? Sve započinje izborom igre koja se želi igrati i nakon toga se u nekoliko koraka spoji na gaming računalo, igra igru i nakon što završi, oslobađa računalo za drugog korisnika.

Planovi za budućnost

Tim Clastr za 2023. želi dodatno poboljšati kvalitetu samog video streama (video reprodukcije), smanjiti latenciju i urediti ostale tehničke parametre. 'Jedan nam je od ciljeva testirati hipoteze koje imamo u startupu te pronaći takozvani 'product-market fit', objašnjava Petar.

'Clastr je zamišljen na način da na njega pristupite putem svog internet preglednika, što znači da ćete moći igrati PC igre na bilo kojem uređaju (laptop, PC, smartphone, tablet, VR & AR, Smart TV, a možda u budućnosti i mikrovalna pećnica)'. Clastr trenutno provodi testiranje platforme s gaming arenama te dovršava prvu verziju proizvoda.

KAKO ISPROBATI CLASTR?

Ako čitatelji žele isprobati sustav, mogu se javiti na na adresu info@clastr.net.

Svi mogu besplatno isprobati demo verziju s kojom se mogu spojiti na gaming PC kojeg posjeduju sami (ili netko od prijatelja/poznanika), te koristiti resurse toga računala na nekom drugom uređaju. Demo verzija je dostupna na ovoj adresi, a sve što vam treba za pokretanje je uređaj s web preglednikom i računalo na koje se može spojiti.

Nije sve u gejmingu

Martinek za kraj naglašava da se Clastr zasniva na posebno prilagođenoj tehnologiji koja s vremenom može poslužiti za brojne druge svrhe. Povezivanje i korištenje resursa drugog računala nalazi primjenu u poljima poput rada na daljinu, kao i različite vrste edukacije.