NOVA OPTUŽBA

Google je navodno namjerno zakomplicirao izbornike kako bi lakše pratio korisnike

04.06.2021 u 08:32

Bionic
Reading

Najnoviji detalji stižu iz sudnice u Arizoni gdje državno odvjetništvo tuži Google zbog nepoštenog odnosa prema korisnicima i njihovoj privatnosti

Javno dostupni dokumenti u parnici Arizona protiv Googlea navode da su voditelji i inženjeri u kompaniji bili svjesni vrlo poznatog problema sa Androidom - nepotrebno složenog puta do postavki privatnosti.

Dokumenti predlažu da je Google sakupljao lokacijske informacije čak i nakon što su korisnici isključili dijeljenje lokacije te zakomplicirali pristup postavkama privatnosti. Insider također izvještava da dokumenti predlažu da je Google proizvođače prisilio da skrivaju postavke privatnosti zato jer su one, čini se, vrlo popularne.

Javni tužitelj Mark Brnovich prošlog je svibnja podigao tužbu protiv Googlea rekavši da je kompanija ilegalno pratila lokaciju korisnika Androida, odnosno bez njihovog odobrenja - čak nakon što su isključili lokacijske usluge. Tužba sugerira da je Google nastavio koristiti praćenje lokacije u pozadini te prestao tek kad bi korisnik doslovno ugasio GPS na smartfonu, objašnjava Verge.

U dokumentima je također spomenuto svjedočenje jednog od zaposlenika prema kojem kompanija gore navedene stvari ne želi razotkriti medijima, prenosi Insider.

Glasnogovornik Googlea José Castañeda u komentaru poslanom Vergeu je napisao da Brnovich 'i konkurencija koja se nalazi iza tužbe nastoje nepošteno karakterizirati Googleove usluge. Kompanija je oduvijek ugrađivala sustave za privatnost u svaki proizvod te neprestano pruža robusnu kontrolu nad lokacijskim podacima.'