OSKUDICA MEGABAJTA

Možda će vam nestati prostora: Google Photos je promijenio pravila, pobrojali smo što možete napraviti

01.06.2021 u 13:35

Bionic
Reading

Googleova usluga za pohranu fotografija od danas u maksimalni kapacitet uračunava Google Drive i sve naknadno arhivirane fotografije što će, ne dvojima, nekim korisnicima uzrokovati glavobolje

Nakon nekolko najava i upozorenja, trenutak je konačno stigao - Google Photos od danas, 1. lipnja, više neće imati neograničenu zapremninu za fotografije.

Svaka fotografija, koliko god ona bila velika ili mala, od sad se računa kao komadić vašeg sveukupnog prostora na Google Driveu osim ako, napominje Engadget, to ne radite na jednom od Pixela. Ako vam treba više prostora, Google One plan nudi 100 GB zapremnine za 2 dolara mjesečno.

Sve fotografije koje ste prije 1. lipnja spremili na Google Photos nisu uračunate u maksimalnu zapremninu.

Zašto to rade?

Google je ovaj potez objasnio kao nužnim potezom kojim će 'uhvatiti korak' za povećanom potražnjom za zapremninom, no nije očekivao da 80 posto korisnika Photosa ima i Drive koji je, objašnjava izvor, već bio pun drugog sadržaja. Realistična situacija nalaže da je Google namjerno smanjio zapremninu u uslugama kako bi zaradio na mjesečnim pretplatama za Google One.

Photos je pun, što sad?

Ako ne želite plaćati mjesečnu pretplatu za dodatni prostor, opcije uglavnom ne uključuju Google.

Možete posegnuti za drugim online spremištima poput Dropboxa ili Flickra, a ako imate Microsoft 365, on nudi 1TB OneDrivea po osobi. Za kraj, tu je i Appleov iCloud koji uglavnom akomodira korisnicima iOS-a i Maca te kao i Google naplaćuje dodatnu zapremninu od jednog dolara mjesečno naviše.