sigurnije surfanje

Chrome ima novu zanimljivu opciju, ali postoji kvaka...

21.02.2022 u 11:04

Bionic
Reading

Nova značajka za napredno sigurno surfanje osigurava brže surfanje i veću sigurnost na webu, no za uzvrat traži detaljan pregled vaše povijesti surfanja

Američki tehnološki div Google nedavno je u svoj popularni preglednik Chrome uveo sigurnosnu značajku koja bi vas, barem u teoriji, trebala štititi od nepoželjnih faktora poput hakerskih napada i infekcija malwareom. 'Enhanced Safe Browsing' ili poboljšano sigurno surfanje specijalan je način surfanja koji jamči veću sigurnost u zamjenu za više poslanih informacija.

Kompnija naglašava da se svi sakupljeni podaci zadržavaju privremeno i onda brišu, no iskreno - Googleu već dajemo dovoljno podataka, dok je ideja slanja dodatnih informacija dovoljna da neke korisnike odvrati od korištenja nove značajke, piše Wired.

Google jamči da će korištenjem ove značajke korisnici uživati u sigurnijem i bržem surfanju, premda se spomenute tvrdnje, bar što se brzine tiče, nisu pokazale istinitima. S druge strane, Chrome se stalno nadograđuje, što znači da ćemo uskoro to ubrzanje možda i osjetiti.

Što se drugih obrambenih funkcija tiče, tu je stalno provjeravanje Googleove liste blokiranih stranica, kao i algoritam koji vaše destinacije pregledava u pravom vremenu te šalje upozorenje čak i ako se stranica ne nalazi na Googleovoj 'crnoj listi'. Napredna zaštita pregledava i dodatke koje instalirate u Chrome te pazi da neki od njih nije zamaskiran malware. Konačno, tu je i algoritam koji pazi ako se neka stranica želi domoći vašeg Google računa.

U slučaju da vas sve ovo zanima i nemate problema s time da Google sakuplja još više vaših podataka, sigurnijem surfanju možete pristupiti klikom na tri točkice u gornjem desnom kutu Chromea, biranjem stavke za postavke, odnosno Settings i odlaskom do sigurnosti i privatnosti, odnosno Security and Privacy.

Tamo pritisnte na Security i birajte tri razine zaštite: Enhanced protection (poboljšana zaštita) o kojoj govorimo ovdje, Standard protection (standardna zaštita) koju koristite prema osnovnim postavkama te No protection (bez zaštite), način rada kojeg predlažemo da ne koristite.