PRETRAŽIVAČI

Chrome će uskoro dobiti jednu vrlo štedljivu značajku

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 19.08.2020 08:07
  • Objavljeno 19.08.2020 u 08:07
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: Deepanker Verma

Googleov poznati preglednik će prepoznati kvalitetne stranice koje troše manje podatkovnog prometa i automatski ih stavljati na vrh pretrage

Chrome za Android uskoro će dodati oznake za 'fast page' (brze stranice) koje se dodaju kontekstnom izborniku stranica koje Google smatra 'visoko kvalitetnima'. Google kaže da će oznake biti dodjeljene stranicama koje zadovolje standarde Core Web Vitals metrika koje prate korisničko iskustvo, uključujući vrijeme učitavanja, brzinu i stabilnost.

Trenutno je novu opciju jedino moguće prepoznati ako se dugo drži klik iznad poveznice u Googleu.

Brze stranice će također brže stići na sam vrh pretrage. Kompanija naglašava da 'optimiziranje Core Web Vitalsa traži ulaganje u poboljšanje kvalitete stranice', što znači da će razvojni timovi morati obratiti pažnju na razvoj ako žele biti na samom vrhu pretrage.

Google je zbog toga nadogradio alate za programere s preporukama kako poboljšati kakvoću i postići željene standarde. Google je također dodao svoj AMP (Accelerated Mobile Pages) format koji je smišljen za poboljšanje brzine učitavanja mobilnih verzija stranice.

Nove 'brze stranice' dolaze sa Chromeom 85, no svi koji ih žele isprobati prije toga mogu pratiti objavljena uputstva iz Googlea, zaključuje The Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!