umjetna inteligencija

ChatGPT i Google Gemini ljuti su neprijatelji. Koji je bolji?

11.02.2024 u 20:29

Bionic
Reading

Google Gemini (donedavno poznat kao Bard) postao je ozbiljan suparnik ChatGPT-ju tvrtke OpenAI. U čemu se ta dva alata temeljena na umjetnoj inteligenciji razlikuju? Pogledajmo

Kao što smo već pisali, Gemini je robot za brbljanje dizajniran za odgovore na različite upite i zadatke. Kao i većina drugih alata te vrste, uključujući ChatGPT, Gemini može odgovoriti na matematičke probleme i pomoći u pisanju članaka i dokumenata...

Slično kao ChatGPT, Gemini pokreće veliki jezični model (LLM) i dizajniran je kako bi na vaša pitanja i zahtjeve ponudio koliko-toliko razumne odgovore nalik ljudskim.

Prethodno je Gemini koristio Googleov jezični model PaLM 2, no Google ga je u međuvremenu nadogradio na Gemini Pro, dosad najsloženiji i najsposobniji jezični model diva pretraživanja.

Tko može pristupiti Google Geminiju?

Geminiju se može pristupiti na bilo kojem uređaju posjetom web stranici chatbota, baš kao i ChatGPT.

Gemini je trenutno dostupan široj javnosti putem eksperimentalne beta verzije. Sve odgovore, upite ili zadatke poslane Geminiju pregledat će Googleovi inženjeri kako bi umjetna inteligencija naučila više iz pitanja koja postavljate.

Kako biste počeli koristiti Gemini, otvorite gemini.google.com i prijavite se.

Koje jezike podržava Gemini?

Gemini trenutno podržava preko 40 jezika: arapski, bengalski, bugarski, kineski, hrvatski, češki, danski, nizozemski, engleski, estonski, farsi, finski, francuski, njemački, grčki, gujarati, hebrejski, hindi, mađarski, indonezijski, talijanski, japanski, kanada, korejski, latvijski, litavski, malajalamski, marati, norveški, poljski, portugalski, rumunjski, ruski, srpski, slovački, slovenski, španjolski, svahili, švedski, tamilski, telugu, tajlandski, turski, ukrajinski, urdu i vijetnamski.

Koje značajke nudi Gemini?

Kao i ChatGPT, Gemini može odgovoriti na osnovna pitanja, pomoći kod kodiranja i riješiti složene matematičke jednadžbe. Google je u srpnju dodao podršku za multimodalno pretraživanje, omogućujući korisnicima unos i slika.

To, između ostalog, omogućuje obavljanje obrnutog pretraživanja slika. Google također može uključiti slike u svoje odgovore, koje su izvučene iz rezultata pretrage online putem njihove tražilice. Također je nedavno dodana mogućnost generiranja slika u Geminiju, uz pomoć modela Imagen. I ChatGPT nudi generiranje slika.

Je li Gemini spojen na internet?

Da. Štoviše, model na kojem se temelji obučen je na najnovijim i najažurnijim informacijama pronađenim na internetu. U tome je u prednosti u odnosu na ChatGPT, koji je upravo dodao potpuni pristup internetu u posljednjih nekoliko mjeseci, ali također uvodi neki mogući prostor za dezinformacije.

Koliko je točan i precizan Google Gemini?

Pošto koristi Gemini Pro, očekuje se kako će biti jedan od najtočnijih chatbota trenutno dostupnih na webu.

Međutim, prošla iskustva pokazala su kako su moguće halucinacije ili preuzimanje zasluga za informacije koje je pronašao putem Googleovog pretraživanja. Zbog toga je preporučljivo provjeriti sve što vam ponudi bilo koji alat te vrste.

Je li Gemini besplatan za korištenje?

Trenutno jest, ali Google nudi i model pretplate Gemini Advanced, u sklopu novog Google One AI Premiuma. Cijena je 19,99 američkih dolara mjesečno, u istom rangu kao i ChatGPT Plus.

Razlika je u tome Google također nudi pristup do dva terabajta prostora za pohranu na Googleovom disku, kao i pristup Geminiju u Gmailu, Documents, Slides, Sheets i više.

Ova je značajka prije bila poznata kao Duet AI, sad je Gemini Umbrella.

Aplikacije

Gemini ima vlastitu aplikaciju za operativni sustav Android, trebao bi uskoro dobiti i za iOS. Trenutno je mobilna aplikacija dostupna samo na odabranim uređajima i podržava samo engleski u Sjedinjenim Državama, no u planu je proširenje u oba aspekta.

Aplikacija već podržava više značajki digitalnog pomoćnika Google Assistant, pa je za očekivati kako će on u nju s vremenom biti uklopljen u potpunosti.

Kakav je Gemini u usporedbi s ChatGPT-om?

Sučelja ova dva alata slična, kao i setovi osnovnih značajki. Google zasad nudi besplatan pristup naprednijim značajkama, kao i ažurnije informacije.

Kako biste odmah povezali ChatGPT s internetom, trebali biste upotrijebiti Copilot, koji koristi GPT-4 s Bingovim pretraživanjem, ili se pretplatiti na ChatGPT Plus.

Pretplate na ChatGPT Plus ponovno su otvorene, ali nije jasno hoće li ih tvrtka ponovno zatvoriti kako bi smanjila opterećenje sustava.

Želite li provjeriti koji od ova dva sustava bolje odgovara vašim potrebama i željama, testirajte ih istim zadatkom, pa usporedite rezultat, piše Life Hacker.