TAJNE PROŠLOSTI

Studenti uz pomoć umjetne inteligencije pročitali papirus uništen u erupciji Vezuva

08.02.2024 u 15:23

Bionic
Reading

Trojica studenata podjelit će 700 tisuća američkih dolara nagrade uspiju li dešifrirati više od dvije tisuće znakova

Drevni papirusni svici koji su bili zatrpani pepelom nakon erupcije Vezuva 79. godine nove ere prvi su put pročitani uz pomoć umjetne inteligencije.

Papirusi iz Herkulaneuma zbirka su od oko 1.800 svitaka koji su, zajedno s tisućama drugih relikvija, karbonizirani tijekom vulkanske erupcije.

Herkulaneum je bio grad u blizini Pompeja, koji je također uništen. U njemu je više od 800 svitaka iskopano je iz drevne rimske vile i pohranjeno u knjižnici u Napulju.

Napori da ih se odmota i pročita bili su bezuspješni sve donedavno, kad su tri studenta dešifrirala 15 stupaca u svitku uz pomoć strojeva za kodiranje koje pokreće umjetna inteligencija. Do velikog iskoraka došlo je u sklopu natjecanja Vesuvius Challenge, koje je nudilo nagradni fond od milijun američkih dolara za pomoć u rješavanju ovog problema.

Youssef Nader u Njemačkoj, Luke Farritor u Sjedinjenim Državama i Julian Schilliger u Švicarskoj podijelit će glavnu nagradu od 700 tisuća dolara nakon što pročitaju više od 2.000 slova sa svitka.

Tekst koji nije vidio svjetlo dana od fatalne eurupcije vjerojatno je djelo epikurejskog filozofa Filodemusa, koji je pisao o 'glazbi, hrani i kako uživati u životnim zadovoljstvima'.

'Virtualno odmotavanje' svitka podrazumijeva stvaranje 3D skena teksta pomoću CT-skena. Svitak se zatim odvaja u segmente, a područja ispisana tintom bivaju otkrivena korištenjem modela strojnog učenja. Dešifrirani dio teksta čini tek pet posto jednog od svitaka koji su već otkriveni. Tko zna kakva blaga kriju preostale tisuće svitaka?

Organizatori natjecanja najavili su novu glavnu nagradu, vrijednu sto tisuća dolara, za tim koji uspije pročitati najmanje 90 posto sva četiri dosad skenirana svitka, piše Sky News.