UBRZANO POVLAČENJE

Čak su i Elon Musk i Tesla okrenuli leđa bitcoinu

21.07.2022 u 09:21

Bionic
Reading

Proizvođač električnih automobila Tesla prodao je do 30. lipnja ove godine oko tri četvrtine svoje zalihe bitcoina

Od travnja do lipnja u Tesli su prodali kriptovalute u vrijednosti od 936 milijuna američkih dolara.

Do povlačenja s pozicije u bitcoinima dolazi nakon što su u veljači 2021. godine podigli puno prašine najavom ulaganja 1,5 mlrd. američkih dolara u tu kriptovalutu, što joj je drastično podiglo cijenu.

To što se toliko poznata tvrtka javno odlučila na tako rizičnu investiciju bio je potez bez presedana. U Tesli su većinu tog udjela držali i kad je cijena bitcoina dosegla nove rekordne razine krajem 2021.

Ali u međuvremenu se vrijednost bitcoina strmoglavila, izgubivši više od 50 posto vrijednosti tijekom ove godine, uslijed općenito nepovoljne ekonomske situacije.

Elon Musk obrazložio je prodaju neizvjesnošću zbog epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa, uzročnika bolesti COVID-19, u Kini.

Te su mjere u Šangaju ozbiljno ograničile Tesline proizvodne sposobnosti, zbog čega je došlo do pada prodaje općenito, između ostalog.

Tesla još drži 218 milijuna američkih dolara u digitalnoj imovini. Krajem prošlog tromjesečja imali su 1,26 milijardi američkih dolara, piše Business Insider.