nadomak masovne proizvodnje

Bug Future Show 2021: Tri zanimljiva domaća startupa spremna su za izlazak na tržište

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 04.02.2021 13:11
  • Objavljeno 04.02.2021 u 13:04
Bojan Mušćet, Ivan Šarić i Dragan Petric

Bojan Mušćet, Ivan Šarić i Dragan Petric

Izvor: Bug / Autor: Miroslav Wranka

Svi projekti koji su osvojili prva tri mjesta na regionalnom natjecanju Idea Knockout nadomak su masovne proizvodnje i uskoro će početi tražiti svoje kupce

U sklopu konferencije Bug Future Show (BFS) 2021, koju organzira magazin Bug u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom, a koja se ove godine zbog pandemije koronavirusa u potpunosti odvija online, predstavljeni su startupovi koji su osvojili prvo, drugo i treće mjesto tijekom natjecanja Idea Knockout 2020, održanog krajem rujna prošle godine.

Direktor sadržaja BFS-a 2021 Dragan Petric i Bojan Mušćet program su vodili maskirani u pljačkaše iz popularne španjolske serije Kuća od papira, a u istom su se stilu pojavili Aleksandar Dlabač i Stjepan Jelušić iz Codelaba, startupa koji je uzeo prvo mjesto na prošlogodišnjem Idea Knockoutu.

Clockwork Briefcase

Clockwork Briefcase

Izvor: Bug / Autor: Miroslav Wranka

Njihov je proizvod Clockwork Briefcase igračka za najmanje dvoje igrača. Riječ je o maketi bombe u kovčegu koju treba demontirati prije no što eksplodira. Jedan igrač bavi se demontiranjem, dok ga drugi navodi uputama, ali tako da ne može vidjeti što radi.

Vrijeme za demontažu je ograničeno i moguće ga je namjestiti, kao i odabrati jednu od više razina zahtjevnosti igre te odrediti broj dopuštenih pogrešaka.

Clockwork Briefcase spreman je za proizvodnju, koja bi trebala otpočeti tijekom nadolazećih mjeseci. U prvoj će rundi biti proizvedeno oko 50 primjeraka. Kako je rekao Jelušić, tvrtke se zanimaju za njihov proizvod jer ga žele koristiti za team building.

Kao nagradu za osvojeno prvo mjesto Codelab je dobio putovanje na sajam potrošačke elektronike IFA u Berlinu. Nadaju se kako će tamo dobiti priliku predstaviti se i upoznati s potencijalnim investitorima.

tportal

Izvor: Bug / Autor: Miroslav Wranka

Drugoplasirani s tog natjecanja, Sportreact, imaju zanimljiv uređaj iz domene interneta stvari koji služi za virtualno testiranje i razvoj reaktivnih sposobnosti sportaša. Prema riječima Ante Širića, namijenjen je i profesionalcima i amaterima. Trebao bi koštati od 500 do 1000 eura.

Proizvod koji je osvojio treću nagradu morat će još neko vrijeme pričekati prije no što dobije priliku predstaviti se na tržištu. Naime, u pitanju je - kako je ustvrdila Nikolina Vučković, osnivačica i glavna direktorica startupa Wingo - prvi stol s integriranim grijanjem u postolju.

Namijenjen je kafićima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima imaju terase i trenutno za grijanje gostiju koriste električne i plinske grijalice.

Bojan Mušćet, Dragan Petric i Nikolina Vučković

Bojan Mušćet, Dragan Petric i Nikolina Vučković

Izvor: Bug / Autor: Miroslav Wranka

Prednosti ovog rješenja, navela je Vučković, su to što je do deset puta štedljivije od električnih grijalica, a za razliku od plinskih ne ispušta CO2.

Zagrijava se samo donja površina, na postolju gdje su noge, kako bi se maksimalno iskoristio prirodni tijek cirkulacije u ljudskom tijelu i izbjeglo zagrijavanje pića i drugog što bi se moglo na stolu naći.

Ovaj inovativni stol također može poslužiti i za bežično punjenje pametnh telefona i drugih uređaja. Proizvodi se u tri tvornice u okolici Zagreba u više dimenzija i koštat će nešto više od 1000 eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!