MOGUĆE RJEŠENJE

Britanci razmišljaju o aplikaciji koja bi vas upozorila ako ste došli u kontakt sa zaraženom osobom

01.04.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Sličnu aplikaciju već koriste u Kini. Ne bi bila obvezna i ne bi odavala identitet zaražene osobe

Aplikacija koja bi upozoravala ljude ukoliko dođu u kontakt s osobama pozitivnima na koronavirus mogla bi igrati ključnu ulogu u smanjivanju ograničenja postavljenih u sklopu mjera karantene.

Tehnologija praćenja lokacije omogućila bi pristup odmah podacima za koje bi inače trebalo obaviti tjedan dana običnog istraživanja. Ali, upozoravaju znanstvenici koji savjetuju vladu Velike Britanije, nitko ne bi smio biti prisiljen koristiti ju, bar ne u početku.

  • +16
Drive in testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Matthew Gould, šef NSHX-a (odjela britanske vlade u kojem se bave razvojem zdravstvene politike i najboljih praksi) potvrdio je kako razmatraju uvođenje takve aplikacije, pri čemu se oslanjaju na interne i vanjske resurse kako bi omogućili što bržu primjenu pokaže li se za time potreba.

Istraživanje koje su proveli Big Data Institute pri Sveučilištu Oxford i Nuffield Department of Medicine objavljeno je u časopisu Science.

U njemu je predložena aplikacija koja bi bilježila lokacijske (GPS) podatke građana dok obavljaju svakodnevne poslove. Ti bi podaci bili nadopunjeni onima do kojih bi građani došli skenirajući QR kodove javno postavljene u područjima gdje je GPS signal slab, kao i signalima Bluetootha.

Ukoliko osoba počne osjećati simptome predviđeno je da može zatražiti kućno testiranje putem aplikacije. Pokaže li se kako je test pozitivan, svi s kojima je zadnjih nekoliko dana bila u kontaktu dobili bi upozorenje, kao i preporuku za samoizolaciju tijekom 14 dana.

Ne bi dobili obavijest o tome tko je zaražena osoba, dok bi radno mjesto oboljele osobe i javni prijevoz kojeg je koristila dobili preporuku za dekontaminacijsko čišćenje.

Aplikacija bi također poslužila i kao središnje mjesto za kontakt s ključnim zdravstvenim službama, a omogućila bi i naručivanje dostave hrane te medicinskih potrepština.

Slična aplikacija već je upogonjena u Kini, gdje je korištenje također dobrovoljno, ali korisnici mogu pristupati javnim prostorima i prijevozu samo ako su ju instalirali, piše BBC.