SAM SVOJ MAJSTOR

Brinete za zdravlje baterije vašeg Androida? Evo kako je možete pregledati

13.04.2020 u 07:48

Bionic
Reading

Većina korisnika Androida s vremenom počne prigovarati na stanje baterije svojeg uređaja. S obzirom da se baterije troše, njihove performanse padaju s vremenom - što postane jako vidljivo nakon par godina korištenja

Android sam po sebi ne pruža mogućnost provjere zdravlja baterije, no može pružiti ograničeni uvid putem značajke u postavkama. Otiđite u Settings > Battery i tamo birajte opciju za iskorištenost baterije, odnosno Battery usage pritiskom na izbornik s tri točkice u gornjem desnom dijelu ekrana. Na izborniku koji pokazuje korištenje baterije vidjet ćete listu aplikacija i postotak energetske potrošnje od prošlog punog punjenja.

Premda ovim nećete popraviti bateriju, dobit ćete listu aplikacija koje ju najviše crpe. Ako ih isključite ili koristite konzervativno, dobit ćete nekoliko minuta, pa i sati dodatnog rada. Ako ne želite koristiti izbornike, uvijek možete i isprobati kod *#*#4636#*#*. Rezultati zavise od uređaja do uređaja, a informacije o baterije mogu se pronaći u istoimenom izborniku.

Isprobajte AccuBattery

AccuBattery jedna je od najbolje ocjenjenih aplikacija za praćenje zdravlja baterije. Ako ju odlučite instalirati, na prvom ćete ekranu dobiti informacije o načinu na koji ona funkcionira. Osnovna ideja iz aplikacije činjenica je da baterija ima ograničen broj punjenja prije nego što joj padnu performanse. Pun ciklus punjenja se završava svaki put kada se baterija isprazni sa 100 posto na 0 posto - s naglaskom da se to ne mora dogoditi odjednom.

Primjerice, telefon dvaput spušten na 50 posto koji se svaki put napuni do 100 posto završio je jedan ciklus.

AccuBattery smanjuje broj ciklusa tako da uređaj uvijek puni do 80 posto te time smanjuje sveukupni broj ciklusa i produljuje životni vijek baterije. Za to, naravno, koristi nekoliko alata.

Sve statistike unutar aplikacije stvaraju se s vremenom, što znači da ćete aplikaciju morati ostaviti otvorenom nakon što ju krenete koristiti, a razlog je sakupljanje statistike. Za početak ćete tako početi odspajati uređaj nakon što mu baterija dosegne 80 posto. AccuBattery ima alarm koji se aktivira kada baterija dostigne određeni postotak. Ako postavku želite mijenjati, možete to učiniti u kartici Charging.

Što se same potrošnje baterije tiče, aplikacija će uz pomoć statistike moći izračunati koliko vam je točno vremena preostalo - dosta zgodan alat koji pomaže kada niste blizu punjača.

Podaci o zdravlju baterije

Kartica Health pokazuje zdravlje baterije - dio aplikacije koji izravno uspoređuje trenutno stanje baterije s onim koje dobijete kada prvi put pokrenete smartfon. Za detaljniji uvid u potrošnju moći ćete pogledati u grafikon na kojem se da očitati u kojem dijelu dana najviše trošite bateriju - te sukladno tomu napravite promjene.

Za kraj, ako se odlučite na premijsku Pro verziju aplikacije, riješit ćete se reklama, dobit ćete noćni mod rada i nekoliko sitnih ali bitnih poboljšanja ključnih za bezbolnije korištenje AccuBatteryja, zaključuje MakeUseOf.