TED TAYLOR

Bio jednom nuklearni fizičar koji je zapalio cigaretu eksplozijom atomske bombe. Evo što kaže legenda...

20.08.2019 u 11:54

Bionic
Reading

Ljudi su dosad na raznorazne načine palili cigarete, pa čak i let lampom, no ugledni fizičar Ted Taylor prvi se dosjetio iskoristiti nuklearnu eksploziju kako bi na poligonu u pustinji Nevade 1952. zapalio

Danas je teško pronaći pouzdane svjedoke koji bi potvrdili priču o 'atomskom upaljaču', ali čini se da je američki fizičar Ted Taylor prvi došao na tu suludu ideju. Tako barem tvrdi Richard L. Miller u svojoj knjizi 'Under the Cloud: The Decades of Nuclear Testing' (Pod oblakom: Desetljeća nuklearnih testiranja) u kojoj je ovaj događaj opisan prilično detaljno.

Taylor je, kažu, cigaretu zapalio tijekom operacije Tumbler-Snapper, jedne u nizu probnih eksplozija na testnom poligonu u Nevadi. Operacija se dogodila u jeku Korejskog rata, sukoba u kojem je američki predsjednik Harry S. Truman umalo naredio uporabu nuklearnog naoružanja.

Slučaj o kojem piše zbio se pod kodnim imenom 'George'. Tri tone tešku nuklearnu bombu, poznatu kao Mark 5, postavili su na deset metara visoki toranj, kako bi isprobali novu tehnologiju aktivacije.

Dan prije testiranja Taylor je pronašao rezervno parabolično ogledalo i postavio ga tako da upije svjetlost eksplozije i usmjerio ga u željenu točku. Potom je o žicu objesio Pall Mall cigaretu i ostavio je da lebdi ispred fokusiranog snopa svjetlosti. Ovaj se eksperiment nije bitno razlikovao od onog u kojem se komad papira zapali kad se ispred njega stavi povećalo.

Prvog lipnja 1952. Taylor se s ekipom zabarikadirao u bunkeru s pogledom na Područje 3 testnog bazena Yucca Flats u Nevadi i detonirao bombu. Bila je dovoljna sekunda da koncentrirano svjetlo zapali vrh cigarete. Tako je nastao prvi atomski upaljač na svijetu, zapisao je Miller u svojoj knjizi.

Kako zapaliti cigaretu koristeći oslobađanje nuklearne energije iz bačene bombe Izvor: Društvene mreže / Autor: Nuclear Vault

Taylor je bio prvi, ali ne i posljednji kojem je na pamet pala takva ideja. Antropolog Martin Pfeiffer u jednom je tweetu upozorio na film Ministarstva obrane iz 1955. u kojem je prikazan sličan koncept paljenja cigarete. U dvadesetoj minuti polusatnog filma 'Operation Teapot Military Effects Studies' pripovjedač opisuje kako se parabolična zrcala koriste za koncentriranje energije temeljene na svjetlu iz nuklearnih eksplozija na uzorcima keramike.

Na snimci se vidi i ljudska ruka koja na snopu svjetlosti pali cigaretu. Malo je vjerojatno da je riječ o 'atomskom upaljaču'. Nema zasljepljujućeg bljeska, a potrebno je i previše vremena da bi se zapalila cigareta. Bit će da je ovdje riječ tek o demonstraciji koncepta paraboličnog zrcala usmjerenog na potencijalnu energiju bombe.

  • +4
Testiranje atomske bombe Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ipak, lako je moguće da se priča o Taylorovom podvigu proširila među njegovim kolegama i da su mnogi fizičari pokušali ponoviti njegov eksperiment. No, zapisao o tome nema i ostaje tek legenda o Tayloru, fizičaru koji je cigaretu zapalio pomoću eksplozije atomske bombe, piše Business Insider.