Gates notes

Bill Gates preporučuje pet knjiga za ovo ljeto

11.07.2017 u 12:41

Bionic
Reading

Na svom blogu Gates je naveo popis knjiga koje bi svi trebali pročitati kao dio ljetnog štiva

Na svom blogu, Bill Gates je preporučio pet knjiga koji bi svatko trebao pročitati ovo ljeto. Govori kako su mu ove knjige jako pomogle da razumije kako je to odrastati izvan mainstreama.

1. Born a Crime (Trevor Noah)

Posebno preporučuje ovu knjigu ljubiteljima The Daily Show-a, jer je Trevor Noah naprosto odličan voditelj. Kao njegovu dugogodišnjem obožavatelju, ova knjiga memoara  Gatesu je došla kao savršeno ljetno štivo.

2. The Heart (Maylis de Kerangal)

Za ovu knjiga Gates kaže da je 'poetski roman o žalosti'. Radnja nije ono što ovu knjigu čini jedinstvenom, jer, prema Gatesu, 'izbor riječi je jako specifičan' i priznaje da je u par navrata uzimao rječnik da vidi što neka riječ znači.

3. Homos Deus (Yuval Noah Harari)

Gates je već nahvalio raniju knjigu iste autorice, a naziva ju provokativnom. Neka od pitanja koja su mu se motala po glavi nakon čitanja bila su: Što kada ljudi više ne budu imali što raditi? Što ako ono što daje našem životu smisao nestane? I što je uopće to što daje našem životu smisao?

4. The Full Life (Jimmy Carter)

Jednostavno, elegantno, ali vraški dobro napisano. Za ovu knjigu Gates ima samo riječi hvale. Uskočio je u Carterov život i 250 stranica prošao bez puno muke.

5. Hilbilly Elegy (J.D. Vance)

Gates priznaje da su mu roditelji uvelike pomogli u životu. Što s početkom posla, pa tako i ekonomski u uzdržavanju tijekom fakulteta. No glavni lik ove knjige je sam skovao svoj put do uspjeha, i to do jednog od prestižnijih fakulteta - Yalea.