NASA POTVRDILA

Bez brige, Apophis nas neće zgromiti 2036.

10.02.2011 u 14:57

Bionic
Reading

NASA-ini su znanstvenici 2004. godine objavili da postoji mogućnost da asteroid Apophis, veći od dva nogometna igrališta, u Zemlju udari 2029. godine

Kasnija su promatranja pokazala da je vjerojatnost takvog sudara praktički jednaka nuli.

No priča tu ne staje. Ruski su novinari ovih dana objavili njezinu novu verziju prema kojoj će se sudar ipak dogoditi, samo nešto kasnije - 13. travnja 2036. Budući da najave kataklizmi bez greške privlače pozornost, informacija je poharala naslovnice brojnih tabloida. Izviješća daju različita predviđanja vjerojatnosti ovog događaja, no sudeći po naslovima i ilustracijama u nekima od njih, čovječanstvu se crno piše.

Koliko se trebamo bojati Apophisa?

Voditelj NASA-inog Near-Earth Object Program Officea Donald Yeomans kaže da je to tehnički govoreći točno, ali malo vjerojatno. 'Postoji mogućnost da Apophis 2036. udari u Zemlju. Međutim, ona iznosi samo jedan naprema 250.000', naglasio je Yeomans.

Naime, ruski znanstvenici od kojih je potekla priča svoja predviđanja sudara temelje na pretpostavci da bi 250-metarski asteroid 2029. mogao proći kroz tzv. gravitacijsku ključanicu Zemlje. To je točno određeno područje u svemiru, tek malo veće od samoga asteroida, u kojem gravitacija našeg planeta može promijeniti putanju Apophisa.

'13. travnja 2029. Apophis će proći vrlo blizu Zemlje – na udaljenosti od samo pet njezinih polumjera, pa će to stvarno biti pravi spektakl, međutim, već smo isključili mogućnost da bi se tada mogao dogoditi sudar', rekao je Yeomans. 'S druge strane, ako tom prilikom prođe kroz tzv. ključanicu, njegova će se putanja uistinu promijeniti baš koliko je potrebno da se sudar dogodi 13. travnja 2036. No vjerojatnost za takvo što je neznatna', objasnio je Yeomans.

Asteroid Apophis

No neki su mediji odabrali zanemariti brojke koje jasno ukazju na malu vjerojatnost sudara. Zanimljivo je da je Huffington Post, koji je među prvima na zapadu objavio vijest, naslov ilustrirao grafikom koja predstavlja sudar golemih razmjera. Kako bi bili sigurni da su čitatelje dovoljno zastrašili, urednici su u tekst dodali i video ilustraciju uz popratnu uputu: 'Pogledajte šokantnu vizualizaciju mogućeg događaja.' Video, međutim, prikazuje udar asteroida promjera 800 kilometara – dakle tijela čiji je volumen gotovo 30 milijardi puta veći (pogledajte video dolje)!

Jasno je da takva dva scenarija ni po čemu ne bi bila slična. Naime, u ovom drugom pukla bi Zemljina kora, iz nje bi izašle goleme količine lave, a sav život na Zemlji bio bi uništen sve do najmanjih bakterija!

Yeomans ističe kako je najrealniji scenarij sljedeći: Apophis će krajem 2012. proći prilično blizu Zemlje. Znanstvenici će iskoristiti priliku i dobro ga proučiti teleskopima i radarima. Ako se bude činilo da će krenuti opasnim putem, NASA će poslati letjelicu koja će se zabiti u njega, skrenuti ga i vjerojatnost sudara svesti na nulu. Ovakva tehnologija već je upotrijebljena 4. srpnja 2005. kada je Deep Impact udario u komet Tempel 1.