ODLIČNE VIJESTI

Baterija koja traje 10 godina? Može!

13.02.2017 u 14:44

Bionic
Reading

Tekuća baterija iznimne izdržljivosti mogla bi biti idealna za pohranu energije Sunca i vjetra, a ujedno je i više prijateljski nastrojena prema okolišu i našim novčanicima

Problem s današnjim baterijama nije toliko njihov kapacitet koliko je dugovječnost. Litij-ionske baterije, recimo, mogu postati beskorisnima već nakon nekoliko godina intenzivnog trošenja. To je već dovoljno loše za nas i naše pametne telefone, ali je naročito nezgodno za sustave pohrane energije koji moraju biti dugoročno operativni i dostupni.

Istraživači sa Sveučilišta Harvard možda imaju rješenje za taj problem. Razvili su bateriju koja pohranjuje energiju u tekućim otopinama koja bi trebala potrajati dulje od deset godina.

Trik je u tome što su modificirali molekule u elektrolitima (ferocen i viologen) kako bi bili stabilni, vodorazgradivi i otporni na rastakanje. Kad ih se otopi u PH neutralnoj vodi nastane otopina koja izgubi tek jedan posto svog kapaciteta svakih tisuću ciklusa punjenja. Moglo bi proći nekoliko godina prije no što primijetite kako baterija više nije u punoj snazi.

Korištenje vode dobra je vijest za okoliš i za naše novčanike. Kako nije korozivna ili otrovna, ne morate brinuti hoće li baterija nešto oštetiti u vašem domu ili uredu ukoliko procuri. Za saniranje štete bit će dovoljna krpa.

Sigurniji materijali su također i manje skupi od polimera kakve obično stavljaju u baterije. Ujedno ne traže egzotične crpke i spremnike kako bi izdržali agresivnije kemikalije, ai održavanje je manje zahtjevno.

Nije još poznato kad će superizdržljiva tekuća baterija postati komercijalno iskoristivom. Nema sumnje kako potražnja za njom postoji: mogli bi instalirati solarne panele na kuću i u miru pohranjivati energiju za kasnije korištenje.

Više: Engadget