NIZ NOVITETA

ASUS otkrio i cijenu najtanjeg 'konvertibilca' na svijetu

30.05.2017 u 07:24

Bionic
Reading

Tajvanski div ASUS iskoristio je ovogodišnji sajam Computex u Taipeiju kako bi predstavio brdo noviteta iz svijeta računala. Začudo, ove godine nisu pretjerano eksperimentirali, već su se držali provjerene formule: brže, kompaktnije, kvalitetnije

Na događanju u Taipeiju, Asus je premijerno pokazao 'najtanji konvertibilni prijenosnik na svijetu', model ZenBook Flip S. Uređaj zaslona 13,3" vrlo tankih okvira je mase 1,1kg te debljine od svega 10,9 milimetara, čime je Asus praktički prestigao konkurenciju. 

Kako bi bilo moguće izvesti nešto ovako tanko, u Asusu navode kako su izveli niz inženjerskih inovacija, počevši od rashladnog sustava kojem srce čini LCP (Liquid-Crystal Polymer) ventilator s rotirajućim dijelovima debljine tek 0,3 milimetra. Ovaj sustav bez problema hladi sedmu generaciju Intel Core i7 procesora i ostale iznutrice. 

Ovo hibridno računalo Asus naziva 'konvertibilnim', a zbog činjenice da se kao kod Lenovo Yoga prijenosnika zaslon da zaokrenuti za 360 stupnjeva kako bi uređaj poslužio kao tablet računalo. Zaslon je razlučivosti 4K UHD i podržava aktivnu olovku za upravljanje sadržajem i crtanje (osjetljivosti je do 1.024 razine pritiska), a pored toga može integrirati i do 1TB PCIe SSD, što će biti dostatno i za najzahtjevnije korisnike. 

Asus pored svega navodi i da uređaj na jednom punjenju baterije može raditi do 11,5 sati. Cijena za početni model je kakvih 1.099 eura, a dostupnost se očekuje od rujna. 

Za one zahtjevnije korisnike, ASUS je otkrio i novo izdanje modela ZenBook Pro, koje u sebi donosi 15,6-inčni zaslon razlučivosti 4K, uparen s Nvidia GTX 1050Ti grafičkom karticom i Core i7 čipovima H-serije, 16GB radne memorije i do 1TB PCIe x4 SSD spremišnog prostora. Sve ovo smješteno je u aluminijsko kućište debljine 18,9 milimetara, a koje krije i pozamašnu bateriju koja osigurava do 14 sati rada na jednom punjenju. 

Očekivana početna cijena ovog modela je 1.299 eura, a kao i kod prethodnika Asus ističe kompaktne dimenzije i vrlo tanki okvir zaslona (7,3mm). 

Asus ZenBook 3 Deluxe (UX490) je pak nazvan najsprestižnijim prijenosnikom na svijetu, ali i najtanjim 14-inčnim prijenosnikom uopće. U odnosu na obični ZenBook 3, Deluxe model je većih dimenzija, no debljine je tek 12,9 milimetara. U kućište mase 1,1kg moguće je smjestiti najnoviju generaciju Intelovih Core i7 procesora, kao i do 16GB radne memorije, 1TB PCIe SSD spremišnog prostora te dva USB Type-C priključka koji mogu služiti za punjenje, Thunderbolt 3 vezu ili pogon dvaju vanjskih 4K UHD zaslona. 

Ipak, integrirani zaslon tankih okvira je razlučivosti 'tek' 1080p, čime se objašnjava i relativno niska očekivana početna cijena od 1.199 dolara. 

Svjetlo dana u Taipeiju ugledao je i VivoBook S, 15-inčni prijenosnik od 499 eura u aluminijskom kućištu koje nemalo podsjeća na MacBook liniju. Moguće ga je opremiti s Core i7 procesorom i Nvidia GTX 940MX grafikom. Oni koji su imali priliku biti na sajmu Computex navode da zaslon nije bajnih karakteristika, no s obzirom na cijenu računala stvari izgledaju izvrsno. 

VivoBook Pro je pak Asusov prijenosnik za nešto više potrebe. 15,6-inčni laptop sa zaslonom razlučivosti 4K moguće je opremiti sedmom generacijom Intelovih čipova, kao i Nvidia GTX 1050 grafikom. Početna cijena ovog modela će biti kakvih 799 eura, a na tržište stiže koncem ljeta. 

Asus je pored ovih prijenosnika otkrio i nadograđene linije drugih računala i gadgetolikih dodataka. Više o njima moguće je saznati u službenom priopćenju s Computexa.