OZBILJAN PRISTUP RAČUNALIMA

Huawei otkrio prijenosnik MateBook X, pravi mali klon MacBooka

24.05.2017 u 15:05

Bionic
Reading

Kineski div Huawei u svijet računala ušao je tek nedavno, no itekako prate trendove u industriji. Stoga su odlučili predstaviti novi prijenosnik MateBook X, koji imenom i izgledom itekako podsjeća na MacBook. Naravno, nije riječ o baš čistoj kopiji Appleovog uratka, jer MateBook X krase neke posebnosti...

Huawei MateBook X u hardverskom smislu donosi očekivane stvari za ultratanki prijenosnik - moguće ga je maksimalno opremiti sedmom generacijom Intel Core i7 čipova bez ventilatora, uz 8GB radne memorije i 512GB spremišnog prostora (SSD). Baterija od 41,4Whr trebala bi biti dostatna za desetak sati rada, navodi Huawei. 

Izvedba bez ventilatora moguća je, među ostalim, i zahvaljujći posebnom materijalu kućišta uređaja koje provodi toplinu (Huawei to naziva Space Cooling Technology - Microencapsulated Phase Change Material). 

Ovaj prijenosnik debljine 12,5 milimetara i mase 1,05kg stiže sa zaslonom dijagonale 13", s rubovima oko zaslona od svega 4,4 milimetra. Na taj način izravno konkurira Appleovom MacBooku. No, zaslon je pored svega razlučivosti 2K (2.160 puta 1.440 piksela) te prekriven Corning Gorilla Glass kemijski ojačanim staklom. 

Od posebnosti vrijedi izdvojiti i to da su se u Huaweiju odlučili integrirati čak dva USB Type-C priključka na uređaj, po jedan na svakoj strani ovog kompaktnog prijenosnika. Razlike u odnosu na Appleov MacBook tu samo rastu dalje - jer Huawei uz ovaj prijenosnik daje i poseban Mate Dock, kojim se dobivaju još i dodatni HDMI, USB Type-A, VGA i USB Type-C priključci.

The all-new Huawei MateBook series Autor: The all-new Huawei MateBook series

Pored ove perjanice u ponudi, Huawei je otkrio još i dva druga proizvoda - nadogradnju izvornog MateBooka (MateBook E) te MateBook D, 15-inčni prijenosnik namijenjen multimediji. Što se cijena noviteta tiče, one ovise o hardveru, a u Europi su preporučene sljedeći iznosi: