ČUDA SUNČEVOG SUSTAVA

Astronomi imaju nevjerojatne nove slike Jupitera, otkrili tajnu Velike crvene pjege

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 11.05.2020 10:51
  • Objavljeno 11.05.2020 u 10:49
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA M.H. Wong (UC Berkeley), Mahdi Zamani

Zahvaljujući snimkama koje su snimili Hubble, obzervatorij Gemini i sonda Juno dobili smo potpuno novi uvid u jedan od najvećih misterija našeg sunčevog sustava

Najnovije snimke Jupitera u infracrvenom dijelu spektra pružile su nam potpuno novi uvid u prirodu plinovitog diva, prenosi Business Insider. Riječ je, naime, o rasponu valnih duljina svjetla koji se nalazi vrlo blizu onom vidljivom.

Naravno, najniviji pogled na Jupiter nije nastao zahvaljujući jednoj ili dvije fotografije. Znanstvenici iz NASA-e i sveučilišta Berkeley u Kaliforniji koristili su podatke koje su sakupili svemirski teleskop Hubble, sonda Juno i obzervatorij Gemini te su rezultate istraživanja objavili u The Astrophysical Journalu.

Tajna Velike crvene pjege

Pored potpuno novog uvida u aktivnosti munja i oluja na udaljenom svijetu, znanstvenici su otkrili i dajnu Velike crvene pjege - zatamnjenje u oblacima nije druga vrsta oblaka, već doslovno rupa u atmosferi. 'Ovo je najlakše zamisliti kao neku vrstu bundeve za Noć vještica' opisao je planetarni znanstvenik sa sveučilišta Berkeley Michael Wong. 'Kada infracrvena svjetlost probija kroz mjesta gdje nema oblaka, ona je svjetlija, dok je na mjestima prektivenim oblacima tamnija'.

Izučavanjem Jupiterove prirode uz pomoć teleskopa i letjelica, znanstvenici su uspjeli pronaći rješenje jedne od najvećih tajni planeta, odnosno njegove atmosfere i njegovog nastanka. 'Pošto sada imamo otvoren pristup snimkama snimljenima u visokim rezolucijama i različitim valnim duljinama svjetla, možemo naučiti puno više o vremenu na Jupiteru. Na ovo gledamo kao neku vrstu metrološkog satelita koji nam pomaže otkriti prirodu atmosferskih ciklusa' komentirala je Amy Simon, planetarna znanstvenica u NASA-i.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju
13

'Sretne' snimke

Do novih snimki Jupitera znanstvenici su došli metodom koju zovu 'sretno snimanje'. Ona uključuje kratke snimke pomoću zemaljskih teleskopa od kojih tim bira najbistrije i najotšrije (koje nastaju kada im ne smeta Zemljina atmosfera). Povezivanjem ovih izabranih slika koje pokrivaju različita područja Jupitera, znanstvenici su stvorili novi portret cijelog planeta.

Na ovom videu možemo vidjeti rezultate nove metode snimanja slika pomoću 'sretnih snimki'.

Na ovom videu možemo vidjeti rezultate nove metode snimanja slika pomoću 'sretnih snimki'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA, M.H. Wong (UC Berkeley) i tim; Mahdi Zamani.

Divlji planet

Sonda Juno tijekom orbitiranja oko Jupitera bilježi radio valove koje stvaraju munje duboko u Jupiterovoj atmosferi. Znanstvenici su koordinate tih udara usporedili sa snimkama koje su snimili Gemini i Hubble te su otkrili nešto fascinantno - munje nastaju u sklopu 64 kilometra visokih stupova oblaka koji se vrte i izmjenjuju toplinu u sklopu procesa konvekcije, dižući se iznad vodenih oblaka duboko u atmosferi plinovitog diva.

'Znanstvenici prate udare munja iz jednog jednostavnog razoga - one su znakovi konvekcije, turbulentnog procesa miješanja plinova kojima se Jupiterova unutarnja vrućina uzdiže do vidljivih dijelova njegovih oblaka' napisao je Wong te nastavio 'Dalnje proučavanje izvora munja pomoći će nam razumikjeti po čemu je konvekcija na Jupiteru drukčija od one na Zemlji.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!