STVARI SU SE ZAKOMPLICIRALE

Android 12 mogao bi dobiti jako zanimljivu opciju, ali spominju se i neki problemi...

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 19.04.2021 11:39
  • Objavljeno 19.04.2021 u 11:33
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: Ready Made / Pexels

Najnoviji Android 12 navodno uvodi univerzalni koš za smeće sličan onom na stolnim računalima i laptopima, no čini se da nova značajka za sobom povlači neke od dugo zanemarenih mana Googleovog mobilnog operativnog sustava

Google se, prenosi Verge, priprema za ubacivanje zanimljive značajke u Android. Riječ je o softverskoj opciji koja naoko izgleda kao savršeno rješenje - koš za smeće sličan onom kojeg imamo na PC-ju i Macu. XDA-Developers već neko vrijeme kopa po kodu rane verzije Androida 12 i nedavno su uspjeli otkriti značajke koje Google još nije potvrdio - liniju koda u postavkama koja označava posebnu sekciju: 'Trash' ili smeće.

Kad u pretragu upišete 'Trash', Android bi trebao izbaciti okvir s dijalogom koji će vam reći koliko prostora zauzimaju izbrisane datoteke te pružiti vam mogućnost da ih izbrišete. Premda opcija izgleda kao nešto što radi na svim drugim računalima, situacija na Androidu je drugačija zbog više od jednog razloga.

Tisuću proizvođača, tisuću rješenja

Android je API za smeće dobio još u Androidu 11 gdje je operativni sustav skrivao podatke umjesto da ih je brisao, no stvar je u tome da se ta značajka zbilja rijetko koristila. Google se, prema izvoru, priprema podržati aplikaciju Files by Google, no izgleda da aplikacija do danas nije ponudila gore navedenu opciju.

Opcija koša za reciklažu svoje probleme povlači duboko iz same prirode Android sustava. Operativni sustav iz Googlea pri 'skrivanju' datoteke dodaje točku pred njezino ime te omogućava proizvođačima da brisanju i radu s datotekama pristupe na svoj način. Problem je, doduše, što aplikacije tih proizvođača možda neće podržavati Googleov novi API za smeće.

Kratka verzija: Android 12 i Google Files će podržavati slanje datoteka u smeće (i njihovu reciklažu), no to ne znači da će pravila slijediti ostale aplikacije na Androidu 12.

Vrlo težak zadatak

Implementacija značajke poput smeća ili koša za reciklažu na Androidu uključuje suradnju svih koji koriste ovaj softverski ekosustav. Zbog strukturiranja novih nadogradnji za Android, duboka ažuriranja sustava koja utječu na stotine proizvođača i programera zahtjevaju višegodišnju prilagodbu.

Na kraju krajeva, svi znamo koliko većina Android uređaja čeka novu verziju operativnog sustava. Na sreću, ostale značajke Androida 12 neće imati ovakve komplikacije. Vrlo je izvjesno da Google sprema velik broj uzbudljivih noviteta koji će oduševiti vlasnike njihovog operativnog sustava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!