POČETAK NOVE ERE

Apple prebacuje Macove na vlastite čipove, doznajte što bi to moglo značiti za vas

26.06.2020 u 10:52

Bionic
Reading

Promjena bi mogla donijeti bolju izvedbu i značajke prilagođene drugom Appleovom hardveru i softveru te Macove znatno približiti iPhoneu i iPadu. Ali, moglo bi biti i problema

Iz Applea je tijekom konferencije Worldwide Developers stigla najava najveće promjene vezane uz računala Mac u zadnjih više godina. Jabučari, naime, namjeravaju u njih početi ugrađivati vlastite procesore.

Macovi su trenutno jedini Appleovi proizvodi koji ne koriste čipove nastale u matičnoj im kući, već se oslanjaju na Intelove. Promjena bi mogla donijeti bolju izvedbu i značajke prilagođene drugom Appleovom hardveru i softveru te Macove znatno približiti iPhoneu i iPadu, a prvi čovjek Applea Tim Cook najavio je i nove proizvode.

Evo pregleda dosad dostupnih informacija o prijelazu na novu hardversku arhitekturu.

Appleovi procesori za Macove stižu ove godine

Prvi procesori za Macove bit će predstavljeni do kraja godine. Navodno bi mogli debitirati u MacBooku Pro dijagonale 14 inča (35,5 centimetara) i redizajniranom iMacu. Prijelaz bi trebao biti dovršen u naredne dvije godine.

Apple će nastaviti podržavati Macove s Intelovim čipovima

Jabučari pripremaju nove proizvode pogonjene Intelovim procesorima i nastavit će ih podržavati još godinama.

Hoće li Appleovi procesori biti bolji od Intelovih?

Zasad se ne zna puno o tome kako će Appleovi procesori funkcionirati u stvarnom okruženju, i u usporedbi s drugim sličnim hardverom. Vidjeli smo tek kako se mogu nositi s obradom višeslojne datoteke veličine pet gigabajta u aplikaciji Adobe Photoshop, kao i s tri istovremena streaminga u punoj 4K razlučivosti u aplikaciji Final Cut Pro.

Najavljena je 'potpuno nova razina izvedbe' uz nisku potrošnju energije. Prijelaz na tehnologiju ARM, kakvu koriste za iPhone i iPad, otvara mogućnost stvaranja približno istog iskustva korištenja na svim uređajima koje nude.

Ali, moglo bi biti problema s kompatibilnošću aplikacija, kao što se pokazalo s Microsoftovim računalom Surface Pro X, u kojem je također tehnologija koja počiva na ARM-u.

U Appleu tvrde kako do toga neće doći jer se na promjenu tehnologije pripremaju već neko vrijeme i imaju iskustva s ARM-om (deset generacija za iPhone, šest za iPad), kao i s razvojem vlastitog hardvera.

Uz to, još 2017. godine su od razvojnih programera zatražili prebacivanje svih aplikacija na 64-bitnu arhitekturu te pokrenuli Catalyst, program pomoći pri prebacivanju aplikacija za iPad na Macove.

Aplikacije dostupne za iPhone i iPad trebale bi biti odmah dostupne i za Macove, a u Appleu već neko vrijeme rade na tome da ključne aplikacije za Mac budu spremne za novu hardversku arhitekturu, od Microsoftovog Officea i Adobeovog Photoshopa pa dalje.

Okruženje za softverski razvoj Xcode trebalo bi omogućiti razvojnim programerima prilagodbu softvera u nekoliko dana, a alat Universal 2 isporuku aplikacija koje funkcioniraju na Macovima s Intelovim i Appleovim procesorima.

Apple također nudi emulator Rosetta 2 za aplikacije koje su optimizirane isključivo za Macove s Intelovim hardverom.

Što prosječan kupac može očekivati?

Trebate li tek laptop za obavljanje svakodnevnih uredskih poslova, surfanje webom i zabavu, razliku između Macova s Intelovim i Appleovim procesorima vjerojatno nećete primijetiti.

Problema bi eventualno moglo biti s manje poznatim softverom, kao i sa softverom koji neće biti prilagođen na vrijeme.