RECIKLIRANJE

Analiza instituta u Njemačkoj: Stari smartfoni su rudnici metala vrijedni milijune eura

17.01.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Metal unutar mobilnih telefona koje Nijemci ne koriste a čuvaju može poslužiti za proizvodnju novih mobilnih uređaja - unutar sljedećih deset godina

Prema najnovijoj studiji instituta u Kölnu, ukupna vrijednost starih mobilnih telefona izvan uporabe u Njemačkoj vrijedna je oko 240 milijuna eura. Materijalna vrijednost pametnih telefona prodanih u 2021. je, s druge strane, 23.5 milijuna eura.

Prema rezultatima istraživanja i komentara autora, 'u stvarnosti se ne recikliraju svi telefoni iz ladica, a moguće je to u cijelosti napraviti' piše Faz. Telefoni iz ladica su po njima 'urbani rudnici - skladišta sirovina koje se nalaze u neiskorištenim ormarima prekrivenima prašinom'.

Pobrojali smo neke od najistaknutijih smartfona ovog desetljeća Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Što se telefona u reciklaži tiče, u njima možemo pronaći velik broj materijala poput aluminija, litija, magnezija, titanija i fosfora, kao i vrijedne metale poput bakra, nikla i zlata.

'Proizvodnja smartfona traži puno sirovih materijala, energije i resursa,' rekao je direktor Bitkoma Bernhard Rohleder. Riječ je o metalima koji su teže nabavljivi tijekom globalne krize uzrokovane smetnjama u dostavnim lancima.

Britta Bookhagen iz Instituta za geoznanosti i prirodne resurse navodi da je vrlo teško procijeniti koje će se sirovine ovakvom reciklažim vratiti, kako će se vratiti i kada'. Naime, nepoznato je koliko se čelika ili aluminija iskoristilo za izradu automobila ili perilica rublja tijakom prošlih 50 godina, niti kako se oni mogu najbolje ponovno uporabiti i reciklirati.