SUMNJIVE KORPORACIJE

Amerikanci više vjeruju špijunima nego Googleu

01.11.2014 u 07:45

Bionic
Reading

Korporativno zadiranje u privatnost veći je problem nego praćenje i nadzor obavještajnih agencija, pokazalo je istraživanje nedavno provedeno u Sjedinjenim Državama

Istraživanje provedeno između 9. i 12. listopada ispitanicima je postavilo jednostavno pitanje: kako bi reagirali na to da netko ima pristup svim njihovim privatnim podacima.

Kao odgovor je ponuđena skala od jedan do deset, na kojoj je desetka označavala odgovor 'Nekontrolirano se tresem od straha.'

Pokazalo se kako ispitanici ponajviše strahuju od Googlea ili slične korporacije (rezultat je bio 7,39). Američka obavještajna agencija NSA ne zaostaje puno (7,06), no ipak je na drugom mjestu. Slijede šefovi (6,85) i roditelji (5,93). Najmanji problem su supružnici i druge bliske osobe (4,55).


Istraživanje je provela tvrtka Survata, u kojoj tvrde kako njihova metodologija pažljivo izdvaja one za koje procjenjuje kako nisu odgovorili iskreno. Obuhvatili su 2.566 ispitanika s područja Sjedinjenih Država, starih između 13 i 44 godine. Pola ih je bilo staro između 13 24 godine. 59,8 posto bile su žene.

Eto, ispada kako ljudi koji bez problema dijele štošta sa svijetom online najviše zaziru od korporativnog zadiranja u privatnost. Razlika između Googlea i NSA je, mudruju u Survati, moguće u tome što obavještajci traže osobe koje su potencijalno nešto skrivile, dok Google podatke koristi za prodaju oglasa ili poboljšavanje proizvoda.

Rezultati, kako god neobično zvučali, u skladu su s onima dobivenim tijekom prethodno provedenih istraživanja, poput onog koje je obavio Pew Research Center prošle godine. Tada je ustanovljeno kako većina Amerikanaca nema problema s time što NSA nadzire njihove telefone, a 45 posto smatra kako bi ta agencija mogla i više zabadati nos u privatnost građana.

Izvor:CNET