OBMANJUJUĆE SNIMKE

Američki senator se obrušio na društvene mreže zbog lažnih sadržaja

18.10.2023 u 06:19

Bionic
Reading

Američki senator Michael Bennet zatražio je informacije o tome kako tehnološki divovi Meta, X, TikTok i Google pokušavaju zaustaviti širenje lažnog i obmanjujućeg sadržaja o sukob Izraela i Hamasa na njihovim platformama

'Obmanjujući sadržaj se odbio na stranice društvenih medija od početka sukoba, ponekad dobivajući milijune pregleda', rekao je Bennet, demokrat, u pismu upućenom čelnicima tvrtke.

Vizualni prikazi iz starijih sukoba, snimke videoigara i izmijenjeni dokumenti među obmanjujućim su sadržajem koji je preplavio platforme društvenih medija otkako su militanti Hamasa napali izraelske civile 7. listopada.

'U mnogim slučajevima, algoritmi vaših platformi pojačali su ovaj sadržaj, pridonoseći opasnom krugu bijesa, angažmana i redistribucije', istaknuo je Bennet.

Senatorovi komentari dolaze nakon što je šef EU-a za digitalna prava Thierry Breton upozorio kompanije da su ratne dezinformacije koje preplavljuju stranice potencijalno kršenje zakona EU-a, zahtijevajući da poduzmu strože korake u borbi protiv dezinformacija usred eskalacije sukoba.

Bennet je u svom pismu postavio niz pitanja tvrtkama tražeći detalje o njihovim praksama moderiranja sadržaja i tražio odgovore do 31. listopada. Tvrtke društvenih medija predstavile su neke korake koje su poduzele posljednjih dana kao odgovor na sukob.

Aplikacija za kratke videozapise TikTok rekla je da je angažirala više moderatora sadržaja koji govore arapski i hebrejski. Meta, koja posjeduje Facebook i Instagram, rekla je da je uklonila ili označila kao uznemirujuće više od 795.000 sadržaja na hebrejskom ili arapskom u prva tri dana od napada Hamasa. I X i YouTube, koji je u vlasništvu Googlea rekli su da su također uklonili štetan sadržaj.

  • +3
Neredi na Zapadnoj obali Izvor: Profimedia / Autor: Jaafar ASHTIYEH / AFP / Profimedia

Međutim, Bennet je rekao da te akcije nisu dovoljne. 'Brdo lažnog sadržaja jasno pokazuje da su vaše trenutne politike i protokoli neadekvatni', rekao je u pismu. Bennet je također kritizirao četiri tvrtke jer su prošle godine otpustile dio osoblja iz svojih timova za povjerenje i sigurnost koji su bili zaduženi za praćenje lažnog i obmanjujućeg sadržaja.

Twitter je otpustio 15 posto svog osoblja za povjerenje i sigurnost i raspustio povezano vijeće u studenom 2022. nakon što je Elon Musk kupio tvrtku. Meta je smanjila 100 sličnih pozicija u siječnju, dok je Google smanjio za trećinu tim koji stvara alate za suzbijanje internetskog govora mržnje i dezinformacija, navodi Bennet.

'Ove odluke pridonose kaskadi nasilja, paranoje i nepovjerenja diljem svijeta', rekao je. 'Vaše platforme pomažu u stvaranju informacijskog ekosustava u kojem su osnovne činjenice sve više sporne, dok se nepouzdani izvori opetovano označavaju kao mjerodavni', ustvrdio je.

  • +4
Izraelske snage uz granicu s Gazom Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke