VRIJEME ZA AKCIJU

ACTA - nova prijetnja slobodi interneta

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 26.01.2012 18:04
  • Objavljeno 26.01.2012 u 15:10
ACTA prosvjed Varšava Poljska

ACTA prosvjed Varšava Poljska

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Poljaci su ustali protiv međunarodnog sporazuma koji bi, stupi li na snagu, mogao ugroziti slobodu govora i ljudska prava daleko više od SOPA-e

Poljska je potpisala međunarodni Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, skraćeno ACTA).

Sporazum je potpisan usprkos višednevnim prosvjedima desetaka tisuća maskiranih internetskih aktivista ispred ureda Europskog parlamenta u Varšavi i drugim poljskim gradovima, a vladini web siteovi bili su danima onesposobljeni nakon hakerskih napada.

ACTA je, piše Washington Post, dalekosežan sporazum čiji je cilj usklađivanje međunarodnih standarda zaštite autorskih prava u glazbenoj, filmskoj, farmaceutskoj, modnoj i nizu drugih industrija koje su često žrtve krađe intelektualnog vlasništva.

O njemu se razgovara i pregovara još od 2008. godine, često iza čvrsto zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti.

Zamišljen je kao oružje u borbi protiv piratiziranog sadržaja online, poput filmova i glazbe. Donekle je sličan SOPA-i, prijedlogu zakona koji je postao predmetom žestokih rasprava. Taj je prijedlog spremljen u ladicu nakon što je više tisuća web siteova, predvođenih Wikipedijom i Googleom, djelomično ili u potpunosti zamračilo svoje stranice.

Kritičari ACTA-e tvrde kako je sveobuhvatnija (trebala bi funkcionirati na gotovo globalnoj razini i odnosit će se na svaku zemlju potpisnicu) te daleko više zadire u privatnost internauta od SOPA-e.

Protivnici ACTA-e smatraju kako će sporazum omogućiti blokiranje sadržaja na internetu, bez obzira je li piratski ili nije, čime će ugroziti temeljne ljudske slobode i prava.

Prema njenim odredbama, pružatelji internetske usluge morat će nadgledati sve aktivnosti svojih korisnika, ne bi li pronašli moguća kršenja autorskih prava. Vlasnici zaštitnih znakova te snage reda i zakona dobili bi ogromne ovlasti tijekom istraživanja potencijalnih sumnjivaca, uključujući i narušavanje privatnosti.

Osim interneta, Sporazum uvelike ograničava djelovanje i na drugim područjima koja uključuju patente, poput proizvodnje generičkih lijekova.

Sporazum je prethodno potpisalo više razvijenih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Australiju, Kanadu, Singapur, Novi Zeland, Japan i Južnu Koreju, kao i zemlje u razvoju poput Maroka. Na isti korak sprema se Irska. Europska unija, Meksiko i Švicarska obvezali su se na potpisivanje čim to bude praktično izvedivo.

No čini se kako su jedino Poljaci izašli na ulice zbog toga. Optužili su vladu da je o njemu tajno pregovarala. Prije njih, svoje protivljenje javno su iskazale brojne institucije i organizacije, poput primjerice Doktora bez granica, a više od 75 profesora prava potpisalo je pismo u kojem od američkog predsjednika Barracka Obame traže njegovu izmjenu.

Sporazum treba biti potpisan do 31. ožujka 2013. godine. Haktivistička skupina Anonymous objavila je kako je spremna napasti institucije i organizacije u svakoj zemlji koja ga prihvati. Poljskoj vladi su već zaprijetili, ustvrdivši kako su moćniji od nje.

Pogledajte video s prosvjeda u Varšavi:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!