PREPORUKA ZA LJETNO KINO

10 najboljih SF filmova koje možete pogledati na Netflixu

12.08.2017 u 08:15

Bionic
Reading

Dok u kinu ne pogledate Valerie i grad tisuću planeta Luca Bessona evo pregleda znanstvenofantastičnih filmskih naslova koje ne smijete propustiti na internetskim streaming servisima

Zahvaljujući čudesima digitalnog doba ne moramo mrdnuti iz udobnosti vlastitog doma kako bismo pogledali stare i nove filmove. Do na tisuće njih možete doći uz tek nekoliko klikova mišem ili kuckanja po zaslonu mobitel. 

Evo dijela izbora naslova iz žanra znanstvene fantastike koje bi svakako trebali pogledati s web odredišta Tech Radar, a koji su dostupni na internetskim servisima za streaming Amazon Prime Video i Netflix.

Ne nužno zato što su najbolji - iako neki od njih sigurno pripadaju u sam vrh filmske umjetnosti - već i zato što su postali dijelom pop i opće kulture.

1) A Clockwork Orange (Paklena naranča)

Mračna distopija Stanleya Kubricka ne oslanja se toliko na tehnologiju kao, recimo, 2001: A Space Odyssey (2001: Odiseja u svemiru), ali nudi uznemirujući prikaz mogućeg drutšva budućnosti. 

Zabranjen nakon što je puštena u distribuciju - povukao ga je Kubrick osobno nakon ubojstva koje je oponašalo viđeno u filmu - ovaj uvrnuti uradak je užitak za gledanje. Klasik u svakom pogledu.

2) Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Vječni sjaj nepobjedivog uma)

Priča o pamćenju redatelja Michela Gondryja nije duboko uronjena u znanstvenu fantastiku, ali se bavi intrigantnim konceptima i njihovim mogućim implikacijama. Odličan film, čak i ako ne volite Jima Carreya.

3) Source Code (Izvorni kod)

Nakon što nas je počastio fantastičnim filmom Moon (Mjesec), Duncan Jones ponudio nam je priču o vojniku zatočenom u tijelu druge osobe koji mora naći bombaša koji je postavio bombu u vlak. Razmjerno kratak (90 minuta), ali vrlo intenzivan film koji nadahnuće crpi iz serije Quantum Leap.

4) Mars Attacks (Mars napada)

Složenac ZF filmova iz '50-tih i starih stripova, film Tima Burtona danas možda izgleda podjednako zastarjelo kao i izvori kojima se koristio. No, svejedno je riječ o zabavnom satiričnom uratku u kojem možete vidjeti zvijezde poput Jacka Nicholsona i Glenn Close koje inače nisu često prisutne u ovom žanru. Pojavljuje se čak i pjevač Tom Jones

5) Contact (Kontakt)

Vrlo dobru ekranizaciju romana znanstvenika Carla Sagana potpisuje Robert Zemeckis, redatelj trilogije Back To The Future (Povratak u budućnost). Blockbuster s kraja '90-tih godina prošlog stoljeća inteligentno propituje ne samo budućnost u kojoj otkrivamo kako nismo sami u svemiru, već i pitanja poput vjere i ustrajnosti. I to uspijeva učiniti na svima razumljiv način.

6) Inception (Početak)

U ovom trileru redatelj Christoper Nolan poigrava se s percepcijom snova i stvarnosti pripovijedajući o skupini lopova koji kradu tajne ulaskom u podsvijest. Intrigantan film koji postavlja puno pitanja i ne nudi odgovore, ostavljajući gledateljstvu mogućnost vlastite interpretacije. Što je ujedno otvorilo prostor za beskrajne internetske rasprave.

7) Interstellar (Interstellar)

Još jedan Nolanov uradak. Iako ne podjednako dobar kao Inception (Početak), riječ je o smionom filmu epskih razmjera kojeg valja pogledati ako ni zbog čega drugog, a onda kako bi vidjeli oko čega se to digla tolika frka.

8) District 9 (Okrug 9)

Tanko prikrivena metafora o užasima aparthejda u Južnoafričkoj Republici tijekom '80-tih godina prošlog stoljeća prvi je film Neilla Blomkampa, dotad poznatijeg po radu sa specijalnim efektima. Snimljena u dokumentarističkom stilu, kroz odnos prema vanzemaljcima propituje odnos prema ljudima i različitosti.

9) Night Watch (Noćna straža)

Redatelj Timur Bekmambetov bilježio je promjenjiv uspjeh sa svojim holivudskim filmovima. Night Watch (Noćna straža) prvi je dio predložene trilogije u kojoj se zaraćene frakcije bore kako zlo ne bi pobijedilo i preuzelo Rusiju. U vrijeme kad je snimljen bio je to najskuplji ikad snimljen film u Rusiji. Fantastično izgleda, iako se zaplet pomalo raspada.  

10) Explorers (Istraživači)

Film iz '80-tih godina prošlog stoljeća koji je bar djelomično poslužio kao inspiracija za seriju Stranger Things, a u kojem možete gledati Ethana Hawkea i Rivera Phoenixa kao klince zaluđene znanstvenom fantastikom koji žele napraviti svemirsku letjelicu. I u tome uspiju.