Veliki preokret

Senzacionalne vijesti za Hrvatsku; HT Prva liga ipak će imati predstavnika u Europskoj ligi i to puno prije no što se mislilo

18.05.2021 u 21:04

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom Prva liga mogla bi jako brzo imati predstavnika u Europskoj ligi

Uefa od iduće sezone uvodi novo natjecanja. Konferencijska liga će biti svojevrsna treća liga Europe, a hrvatski klubovi će se, osim prvaka, boriti za sudjelovanje upravo u tom natjecanju. To u prijevodu znači da će netko od predstavnika HT Prve lige moći igrati Europsku ligu tek ako ispadne iz Lige prvaka dok će ostali koji nisu prvaci morati u taj treći rang nogometa u Europi.

S time su se već pomirili svi u domaćem nogometu, a onda je Bert Kessies, čovjek koji radi s europskim kupovima i koeficijentima, lansirao pravu senzaciju. Upravo je on najavio veliku promjenu koja će Hrvatsku dovesti u odličan položaj. Sve je pojasnio Tomislav Globan, docent na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje na engleskom jeziku predaje kolegij Ekonomika sporta.

Naime, UEFA svake godine ostavlja mjesto u pristupnim listama za svoja natjecanja za osvajače Lige prvaka, Europske lige i Konferencijske lige za slučaj da plasman ne izbore kroz nacionalna prvenstva. Ako plasman osiguraju i u domaćem prvenstvu, UEFA rupu popunjava klubovima iz ostalih liga.

Na primjer, ako Manchester City osvoji Ligu prvaka u to će natjecanje direktno ući Bešiktaš, a onda će mjesto Bešiktaša ostati prazno pa će na njega doći prvak Danske i tako dok se ne popuni cijeli niz. Ove sezone se nije igrala Konferencijska liga pa je mjesto za njenog osvajača u Europa ligi prazno, a UEFA će to mjesto popuniti klubovima iz zemalja koje su ispod 15. mjesta u rangiranju liga.

Tako će se napraviti novi lanac u kojem bi profitirati mogla Hrvatska koja se na UEFA-inoj ljestvici za ljeto 2022. godine nalazi na 18. mjestu. Ako sva natjecanja u Europi osvoje klubovi koji su nastup na njima izborili kroz domaća prvenstva, drugoplasirana momčad HT Prve lige ili osvajač Kupa će dobiti priliku kvalificirati se u Europsku ligu umjesto u Konferencijsku ligu.

Još veće šanse imamo za ljeto 2023. godine jer je za tu sezonu Hrvatska već na 16. mjestu, a dobri rezultati u Europi iduće godine bi nam mogli donijeti i pomak na tom popisu. Ono što je na prvu djelovalo kao dosta loš status Hrvatske, sada već djeluje puno bolje. Uz uspjehe u Europi će se popraviti i status i to prije no što se prvotno mislilo.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Ako već niste, sada je pravo vrijeme da odaberete MAXtv zbog vrhunske slike u HD kvaliteti. Ponudu potražite na hrvatskitelekom.hr.