Vatreni idu po pobjedu

Modrić i Dalić uoči susreta godine rekli što misle o velikom nevremenu koje prijeti utakmici i otkrili ima li problema sa sastavom

15.11.2019 u 19:52

Bionic
Reading

Luka Modrić i Zlatko Dalić su na konferenciji za medije najavili susret sa Slovačkom koji Hrvatska igra u subotu u 20:45 na riječkoj Rujevici

Hrvatska nogometna reprezentacija u zadnjem kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine dočekuje Slovačku na riječkoj Rujevici. Vatrenima je i bod dovoljan za prolazak skupine, dok Slovaci šansu imaju samo s pobjedom.

Susret sa Slovačkom najavili su izbornik Zlatko Dalić i kapetan Hrvatske Luka Modrić. Uoči konferencije za medije, glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak je u ime reprezentacije izrazio sućut Slovacima koje je pogodila strašna nesreća. Na zapadu Slovačke je u sudaru autobusa i kamiona poginulo najmanje 13 osoba.

Nakon izražavanja sućuti i poštovanja, Pacak je riječ predao kapetanu Modriću. Novinare je najprije zanimalo njegovo mišljenje o velikom nevremenu koje prijeti odigravanju utakmice.

'Nadam se da odigravanje utakmice neće doći u pitanje, a uvjeti će biti takvi kakvi će biti. To ćemo vidjeti sutra. Ovih dana je bilo jako dobro, a za sutra je nešto lošija prognoza, ali nadam se da to neće utjecati na izvedbu na terenu', rekao je Modrić.

Slovački kolege pitale su našeg kapetana što bi istaknuo kao jače strane njihove reprezentacije.

'Slovačka je jako dobra ekipa i rezultat iz Trnave nije odraz njihove kvalitete. Najjači su u veznoj liniji i tu ćemo morati biti dobri. I drugi dijelovi su im dobri, ali istaknuo bih vezni red', rekao je veznjak Real Madrida.

Modrić se osvrnuo i na sastav Hrvatske koja je desetkovana ozljedama i kartonima.

'Nije to utjecalo na nas. Sigurno da su igrači kojih nema vrlo važni i da će nam nedostajati, ali oni koji ih mijenjaju će pokazati da su tu s pravom i da će odigrati na visokom nivou. Svaki puta su igrači koji su mijenjali one koji nedostaju dobro odradili posao i vjerujem da će tako biti i sada', rekao je Modrić.

Modrić je uoči susreta primio i prestižnu nagradu u Monte Carlu, a novinare je zanimalo jesu li ga na toj dodijeli nagrade upitali koliki će trag Hrvatska ostaviti na Euru.

'Nisu mi postavili to pitanje. Prvo je najbitnije da se tamo kvalificiramo, a onda ćemo dalje razmišljati. Bitno je plasirati se.'

Nedavno je izašla i Modrićeva knjiga u kojoj je pisao i o motivu da ostane u reprezentaciji.

'Motiv je igranje za reprezentaciju, nositi ovaj dres, slušati himnu. Vodio sam se srcem, nisam gledao na sebe i na to hoće li mi to škoditi u klubu. Volim igrati za reprezentaciju, uživam u tome. Nadam se da mladim igračima pomažem primjerom i zato sam ostao. Zapravo, nisam o tome uopće razmišljao', komentirao je Modrić na konferenciji.

Do Eura možemo pobjedom ili remijem u utakmici sa Slovačkom, no je li napad od prve minute najpametniji? 'Definitivno! Mi smo ekipa koja ne znati igrati na remi i koja se ne zna braniti. Sigurno ćemo takav pristup imati i sutra i vjerujem da će nas navijači nositi do rezultata', kaže Modrić pa dodaje:

'Svjesni smo da nam remi ili pobjeda donose Euro, ali svjesni smo naše kvalitete, imamo naše ljude iza sebe i siguran sam da će nam oni biti poticaj. Pozitivno razmišljamo, a to je najbitnije. Postoje i druge opcije, ne daj Bože, ali o njima ne razmišljamo. Vjerujemo da ćemo se plasirati na Euro', zaključio je Modrić pa riječ prepustio izborniku Daliću.

Hrvatska - Slovačka, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: tportal / Igor Soban, Ivo Cagalj, Sanjin Strukic, Slavko Midzor, Igor Kralj

Dalić je zadovoljan pripremom u zadnja tri dana.

'Imali smo tri jaka treninga i bili ja milina raditi. Sve smo pripremili i odlučili. Mislim da će svi dati sve od sebe. Rekao sam dečkima da igraju opušteno. Pritisak postoji, ali moramo se postaviti kao favoriti i uživati. Bez obzira na to kakvo će biti vrijeme, uvjeti i situacija, mi ćemo dati sve od sebe', rekao je Dalić pa dodao:

'Pritisak uvijek postoji i on je dobar. Žao mi je što nismo sve prije riješili. Prije kvalifikacija sam rekao da će nam trebati 15 bodova i sada je tako. Znam da svi očekuju da odemo na Euro, a vjerujem da ćemo to i postići.'

Hrvatska je u Rusiji bila među starijim reprezentacijama, a protiv Slovačke će istrčati jedna od najmlađih.

'Sutra će nastupiti trojica ili četvorica novih. Zapravo smo napravili smjenu generacija. Očekujem spremnu i motiviranu Hrvatsku i plasman na Euro', kaže izbornik.

Dalić je upitan i je li sudbinski vezan za Rijeku i bi li bolje bilo da se igra na punom Maksimiru?

'Nema smisla o tome govoriti. Ovdje imamo sjajne uvjete i najbolji teren. S te strane je sve u redu, ali ne bih volio biti sudbinski vezan za Rijeku.'

Za kraj su novinari izbornika upitali koliko se Slovačka mogla pripremiti za Hrvatsku.

'Sigurno moraju u potpunosti promijeniti pristup. O tome smo razgovarali i pripremili se za to. Ostat ćemo u istoj formaciji koju uvijek igramo. Moramo igrati svoju igru, ali prilagodili smo se da promijenilo sustav ako, ne daj Bože, budemo ganjali rezultati. Ako nekoga nema, nećemo plakati. Imamo izbor igrača i viceprvaci svijeta smo. Što god se dogodi, odgovornost je na meni, a ne na njima', zaključio je Dalić.