Užasni uvjeti

Modrić, Dalić i društvo razočarali su se kada su doznali što ih čeka u Rijeci za vrijeme utakmice; može li to pokvariti planove Hrvatskoj?

14.11.2019 u 12:39

Bionic
Reading

Sve je spremno za posljednju utakmicu kvalifikacija za plasman na Euro 2020. Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu (20.45 sati) na Rujevici dočekuje Slovačku, a uz velik broj igrača na koje izbornik Zlatko Dalić ne može računati, u prilog nam nikako ne idu najavljeni vremenski uvjeti

Kada je Rijeka i službeno dobila domaćinstvo posljednje utakmice kvalifikacija, navodno je postojala inicijativa da se ta utakmica ipak odigra na Maksimiru pred 30 tisuća ljudi. No sve je ostalo na ideji i utakmica u kojoj Luka Modrić i društvo trebaju jedan bod, kako bi i teoretski osigurali plasman na Euro 2020., odigrat će se na malenom riječkom stadionu na Rujevici pred nešto više od osam tisuća gledatelja.

Otprije je poznato kako je ova utakmica našem izborniku Zlatku Daliću zadala glavobolju. Prvi razlog je naravno pouzdani stoperski par Domagoj Vida i Dejan Lovren, na koje zbog žutih kartona ne može računati. Drugi problem pojavio se kada su zbog ozljeda otkazali Ivan Rakitić, Andrej Kramarić i Matej Mitrović, a treći koji se pojavio ružno je i kišovito vrijeme koje je za Rijeku i Kvarner najavljeno za subotu.

istramet.hr

Jugo, vjetar i kiša

Prema portalu www.istramet.hr u subotu će biti pretežno oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu, naročito u drugom dijelu dana. Puhat će slabo do umjereno jugo. Jutarnje temperature zraka od 8 do 13 °C, dnevne vrijednosti između 13 i 17 °C.

Prema portalu Meteo.hr, u subotu će jaka kiša kupati Rijeku i okolicu cijeli dan uz lagani vjetar koji će pojačavati pred kraj večeri, točno u vrijeme utakmice. Temperatura zraka trebala bi se kretati između 10 i 15 stupnjeva Celzijevih. No ono što brine svakako je grmljavinsko nevrijeme i obilni pljusak koji je najavljen točno prije početka utakmice. Nema sumnje da će svim igračima, koji su svjedočili u rujnu 2017. godine utakmici na Maksimiru protiv Kosova u kvalifikacijama za SP 2018., osjećaj biti identičan.

Podsjetimo, tada je utakmica prekinuta već u 22. minuti zbog obilne kiše i bazena u koji se pretvorio travnjak te nemogućih uvjeta za igru. Jedva su Modrić i društvo drugi dan, kada je utakmica nastavljena, uspjeli nadigrati Kosovo 1:0 golom Domagoja Vide u 74. minuti te tako osvojiti važna tri boda. Svakako traumatično iskustvo za tadašnjeg izbornika Antu Čačića i generaciju koja će manje od godinu dana kasnije ispisati povijest hrvatskog nogometa plasmanom u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

No s obzirom na obilnu kišu, jasno je kako će, usprkos dobroj drenaži terena na Rujevici, uvjeti za igru biti jako teški. Čak niti činjenica da je travnjak na Rujevici kombinacija pravog i umjetnog ne ide u prilog našim igračima, pogotovo ne onima koji će se prvi put u karijeri naći u obrambenoj liniji. Čak niti izbornik Dalić još ne zna kako će izgledati zadnji hrvatski red i hoće li riskirati na stoperskim pozicijama i na ta dva važna mjesta postaviti igrače koji nemaju veliko iskustvo, Dinu Perića iz Dinama i Duju Ćaleta-Cara iz Olympique Marseillea.

Jaka kiša, vjetar te sklizak i brz travnjak svakako ne idu u prilog Daliću te bi svakako trebao uzeti u obzir vremenske uvjete koji se najavljuju. Usprkos svim problemima, sigurno nije računao na ovako ekstremne vremenske uvjete, obilnu kišu, vjetar i grmljavinu.

  • +3
Trening reprezentacije na Rujevici Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL