pochettino došao na svoje

Trener koji nikad nije osvojio ništa doveo Tottenham na prag raja: Zato ga je i Real htio na svojoj klupi...

09.05.2019 u 10:59

Bionic
Reading

Mauricio Pochettino jedan je od najcjenjenijih trenerskih stručnjaka u ovom desetljeću. No, još uvijek čeka na svoj prvi trofej i ako to bude osvojena Liga prvaka s Tottenham, ispisat će nogometnu povijest…

Pochettino je ponovo potvrdio svoju klasu. Sjajnim vođenjem utakmice u Amsterdamu potaknuo je svoje igrače na čudesni preokret i tri pogotka u drugom poluvremenu koji su odveli Tottenham u finale Lige prvaka, prvi put u povijesti kluba.

  • +3
Liga prvaka, polufinale: Ajax - Tottenham Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

To je bio šlag na tortu procvata Spursa koji duguju upravo argentinskom 49-godišnjem treneru, čovjeku koji je u posljednje četiri sezone doveo momčad u sam vrh Premiershipa i učinio ga redovitim sudionikom Lige prvaka.

Njegova pak nogometna priča počela je devedesetih u Argentini, kada je u dresu Newell's Old Boysa kao stoper osvojio titulu nacionalnog prvaka. Učitelj mu je bio legendarni Marcelo Bielsa koji ga je zvao i u reprezentaciju dok je bio izbornik pa je tako igrao na SP-u u Koreji i Japanu 2002. godine, gdje se 'gaučosi' nisu proslavili i ispali su već u grupi.

Pochettino je bio igračka legenda španjolskog Espanyola sa 275 nastupa za klub iz Barcelone, s kojim je dvaput osvojio Kup kralja, a preuzeo ga je i kao trener nakon završetka profesionalne karijere.

Tri je sezone proveo Pochettino u Primeri, a onda se odlučio na ambicioznu avanturu prelaska u Premiership gdje je već nakon jedne sezone uspješnog vođenja Southamptona dobio priliku sjesti na klupu Tottenhama.

Pochettino se pokazao kao sjajan u selekciji nogometaša, pametno je kupovao i stvorio mladu momčad koja se uspješno ugurala među najbogatije klubove Premiershipa, u sam vrh ljestvice. Poznat je i po tome što nije tiranin, već atmosferu u svlačionici pokušava učiniti ugodnom.

No, prošlo je gotovo pet godina, a Argentinac nije još uvijek osvojio ništa sa Spursima te nije kao trener okusio slast pobjedničkog šampanjca ni prije dolaska u Englesku.

Zbog toga su počele određene sumnje, iako mu je reputacija ostala netaknuta, a na klupi ga je tijekom ovosezonske krize htio i Real Madrid, prije nego što se ipak odlučio za povratak Zidanea.

'Teško je natjecati se na ovoj razini. No, zahvalan sam što sam trener,' naglasio je Pochettino čije vrijeme čini se da tek dolazi.

Mnogo je trenera čije sposobnosti nisu donijele pregršt trofeja, ali su na kraju ipak nagrađene. Tako je Claudio Ranieri osvojio prvi put jedno nacionalno prvenstvo s Leicester Cityjem 2016. godine te tako kreirao jednu od najvećih senzacija u povijesti nogometa. Pochettino bi napravio nešto slično, ako bi 1. lipnja u Madridu otišao do kraja u Ligi prvaka…