povijesni podvig

Premiership napokon pokorio Europu: Smiješi se nikad viđeno dvostruko finale…

09.05.2019 u 09:08

Bionic
Reading

Iznenađujućim pobjedama Liverpoola i Tottenhama Premiership je dobio svoje drugo finale u povijesti u Ligi prvaka, a ako isto naprave Chelsea i Arsenal u Europskoj ligi, po prvi put će oba finala imati predstavnike iz iste zemlje…

Premiership je dugo kaskao za španjolskom Primerom u europskim natjecanjima, ali ove sezone napokon je došao na svoje. U četvrtfinalima Lige prvaka i Europske lige imala je Engleska čak šest predstavnika, a dva su senzacionalnim preokretima otišla u finale elitnog klupskog nogometnog natjecanja, Tottenham i Liverpool.

  • +3
Liga prvaka, polufinale: Ajax - Tottenham Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Bit će to drugo englesko finale Lige prvaka, nakon onog iz Moskve 2008. godine, kada je Manchester United pobijedio Chelsea boljim izvođenjem penala.

U Europskoj ligi koja se prije zvala Kup UEFA također su Englezi već igrali jednom u finalu, upravo Tottenham protiv Wolverhamptona 1972. godine. Baš to bi se moglo ponoviti i ove sezone, jer Arsenal protiv Valencije te Chelsea s Eintrachtom ulaze u uzvratni susret polufinala ovog četvrtka kao jasni favoriti.

Ako se slučajno dogodi da uđu u finale, bit će to prvi put u povijesti da igraju iz iste zemlje klubovi u oba europska klupska finala, Europskoj ligi i Ligi prvaka. Najbliže tome bili su Španjolci koji su 2014. i 2016. godine imali po tri predstavnika i dva osvajača (Real i Sevillu), ali četiri kluba nikad nisu uspjeli ugurati u finala.

No, nakon svega što se događalo u utorak i srijedu moramo biti oprezni. Arsenal i Chelsea tek su obavili pola posla…