MARY DONALDSON

Kako je tasmanijska princeza postala kraljica o kojoj je Danska oduvijek sanjala

21.01.2024 u 20:49

Bionic
Reading

Gotovo 20 godina princeza Mary čekala je da njezin suprug postane danskim kraljem, a sukladno time i ona kraljicom. Iako je kraljica Margrethe tvrdila da namjerava, baš poput svog oca, s trona otići tek u trenutku smrti, slijed raznih događaja natjerao ju je da promijeni mišljenje i abdicira u korist sina. Margrethe se 14. siječnja službeno odrekla svoje uloge, a na prijestolje su, na radost Danaca, sjeli kralj Frederik X i kraljica Mary

'Najveći pritisak koji sam osjećala otkako sam se udala za Frederika i dobila novu ulogu princeze bio je taj što sam postala javna osoba. Nikada nisam bila osoba koja žudi za svjetlima reflektora. Trebaš se naviknuti na to da si javna osoba, ako se na to uopće možeš naviknuti. No čovjek postane jači od svih takvih pritisaka, a ja oko sebe imam divne prijatelje i obitelj te su mi najveća podrška.'

Riječi su to novopečene danske kraljice Mary, toliko obožavane među Dancima da je to ponekad uistinu nevjerojatno, ponajviše zbog toga što je ova rođena Australka tek udajom stekla titulu. Naklonost je stekla i time što je i prije udaje za prijestolonasljednika odlučila savladati jedan od najtežih jezika svijeta, danski, a danas ga govori kao da joj je materinji.

Ona je moderna, jednostavna i omiljena među Dancima, a obožava je i svekrva, sada već bivša kraljica Margrethe. Za razliku od britanske kraljevske obitelji, kod Danaca se sve obavlja bez prevelike pompe, pa tako i sama krunidba, a za razliku od one kralja Charlesa III, izgledala je posve obično.

Ništa od krune, žezla i svetog ulja

Nije tu bilo ni krune s dijamantima, ni žezla, ni mijenjanja odore, kao ni pomazanja monarha svetim uljem, no unatoč tome privukla je Dance, velike štovatelje kraljevske obitelji, te su došli u glavni grad da bi prisustvovali povijesnom trenutku, kada su se pojavile i suze u očima novog vladara. Od prvog pojavljivanja na balkonu kraljevske palače u Kopenhagenu bilo je jasno da će ih kroz vladavinu voditi hygge, danski recept za sretan život.

Kraljičina životna priča uistinu zvuči kao da ju je napisao sam Hans Christian Andersen, čiji je lik Male sirene izliven u kip i postavljen upravo u Danskoj te je postao jedna od brojnih atrakcija koje milijuni turista obavezno posjete tijekom boravka u Kopenhagenu. Kip Male sirene nalazi se nedaleko od palače Amalienborg, u kojoj Mary danas živi s obitelji.

Vjenčanje je bilo kao iz bajke, u čemu je sudjelovala i kočija koju su vukli konji, a ulice su bile prepune razdraganog stanovništva koje je pozdravljalo tek vjenčane princa i princezu. Uplakani i zaljubljeni mladoženja, prelijepa princeza i njezin ponosni otac koji ju je odveo do oltara zapravo su ostvarenje sna gotovo svake djevojčice koja je čitala bajke.

  • +5
Danski kralj Frederik i kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: PPE / Sipa Press / Profimedia

Više nije mogla odustati od vjenčanja

A ona sama uhvatila se u koštac s time, savladavši sva kraljevska pravila i protokole baš kao da joj je to dano rođenjem. No Mary je odgajana daleko od elitnih škola i visokog društva koji su oblikovali mnoge njezine vršnjakinje, članice kraljevskih obitelji…

I sama je priznala, kada se počelo raspravljati o udaji za danskog prijestolonasljednika, da je cijela priča otišla 'predaleko' da bi odustala, stoga je sve strahove ostavila po strani:

'Do toga je došlo postepeno, a kada se brak počeo razmatrati, s osobne strane otišla sam predaleko da odustanem od svega. Više se nisam mogla vratiti. No znala sam da se mogu nositi s time jer sam u svemu tome bila iz pravih razloga - bila sam u vezi s osobom koju volim.'

novo poglavlje

Kakav izljev ljubavi! Poljupcem na balkonu palače kralj i kraljica ušutkali glasine

Pogledaj galeriju

Mary Donaldson rođena je 5. veljače 1972. u Hobartu, u australskoj saveznoj državi Tasmaniji, zbog čega je od početka svoje veze s danskim prijestolonasljednikom nazivana tasmanijskom princezom. Njezin otac John Dalgleish Donaldson, profesor matematike, emigrirao je 1963. iz Škotske u Australiju s njezinom pokojnom majkom Henrietom, asistenticom na Sveučilištu Tasmanije.

Zanimljiva je priča i o njezinim precima, osobito Marion Horne, koja je s 40 godina postala udovica te je s četvero djece živjela u kućici u ribarskom selu na istočnoj obali Škotske. Koliko je teško živjela, bez grijanja, vode i ikakvih prihoda, govori i nacionalni popis stanovništva iz 1861., na kojem uz njezino ime piše 'sirotinja', što je u to doba značilo da je morala preživljavati od milostinje svojih i prijatelja pokojnog supruga.

PRINCEZA JOSEPHINE

Evo zašto najmlađu kćer kralja Frederika nazivaju danskom verzijom princa Louisa

Pogledaj galeriju

Novo poglavlje života

Situacija se malo počela mijenjati nakon što se njezina kći Annie udala za ribara Petera Donaldsona, da bi potom njihov unuk, također Peter Donaldson, odlučio emigrirati u Tasmaniju. Kao kapetan trgovačke mornarice preživio je brojne brodolome, a sve kako bi se dokopao udaljenog kontinenta i započeo novi život daleko od sumornih zima istočne obale Škotske.

Njegov sin, ujedno otac danske kraljice Mary, John Donaldson, zadržao je poveznicu sa Škotskom, oženivši se lokalnom djevojkom prije nego što je i sam emigrirao u Tasmaniju i započeo karijeru kao profesor matematike, a predavao ju je i na sveučilištu.

  • +15
Danska kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Mary Donaldson tijekom odrastanja i nije baš bila opčinjena kraljevskim obiteljima, iako je pokojna kraljica Elizabeta II vladala i Australijom, kao dijelom Commonwealtha. Toga bi postala svjesna tek prilikom nekog službenog kraljevskog posjeta, vjenčanja ili jubileja, kada bi ga i Australija obilježavala.

Za razliku od tih vremena, danas se Mary divi i pokojnoj kraljici Elizabeti II, kao i svekrvi, kraljici Margrethe, zbog njihove doživotne predanosti služenju svojoj zemlji i narodu. Baš kao što će to sada ona i njezin suprug, do trenutka u kojem ih na tronu ne zamijeni sin, prijestolonasljednik Christian, morati činiti.

Mjesto gdje je bila samo Mary

Mary je odrastala kao najmlađa od četvero Donaldsonove djece. Prije nje rođene su joj dvije sestre, Jane i Patricia, te brat John, a provodila je dane bosonoga, uživajući u blagodatima koje su im se pružale. Od malih nogu bila je pravi sportski tip, odlična u hokeju, plivanju, košarci, ali i jahanju, a upravo su joj konji i danas, kada živi tisućama kilometara daleko od Australije, najveća strast.

'Staje su oduvijek bile moje mjesto sreće. Samo tamo sam obična Mary.'

Poslije diplome iz trgovine i prava na Tasmaniji 1994., počela je raditi u marketingu, zbog čega je živjela tri godine u Melbourneu. Nakon što joj je preminula majka, Mary je odlučila godinu dana provesti daleko od svih, putujući po svijetu, a onda je vrativši se u Australiju dobila ponudu koju nije mogla ni željela odbiti - postala je direktorica računovodstva u tvrtki Young & Rubicam u Sydneyju i upravo joj je večernji izlazak s prijateljima u tom gradu promijenio život.

  • +9
Kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

'Malo je nedostajalo da ne izađem te večeri. No onda je stigao taksi, pa sam rekla 'da, ok, ipak ću otići' i u zadnji sam trenutak uskočila u auto.'

Ljubavna priča okrunjena vjenčanjem iz bajke

Frederik je u Sydney došao s rođacima, europskim prinčevima, kako bi prisustvovali Olimpijskim igrama, a jedan od njih pozvao je svog australskog prijatelja da im se pridruži u pubu. Taj prijatelj poveo je sestru, koja je pak povela prijateljicu, a ta prijateljica povela je svoju cimericu - Mary.

Kako je priznala i sama Mary, od prvog trenutka u kojem su započeli razgovor - više nisu prestali razgovarati. Na kraju večeri dala mu je broj, a princ ju je nazvao idućeg dana. Ljubavna priča dobila je svoje najljepše finale 2004. raskošnim kraljevskim vjenčanjem u Kopenhagenu.

zasjeo na tron

Prve fotografije novog danskog vladara; nasmiješeni kralj u društvu sina, a kraljica odlazi u povijest

Pogledaj galeriju

Iako se pričalo da je prije udaje pohađala posebnu školu u kojoj je učila kako se pravilno ponašati, hodati, smijati… demantirala je te navode u velikom intervjuu koji je svojedobno dala za Vogue. Činjenicu da je neko vrijeme nismo mogli vidjeti u javnosti opravdala je obavezama s kojima se susrela svaka buduća mladenka - pripremama za veliki dan, ali i intenzivnim učenjem danskog jezika.

Prisjećajući se svog dana iz snova, rekla je da joj je raspored bio poprilično zgusnut, a sam tjedan uoči vjenčanja danas joj je u magli.

'Tog jutra imala sam opušteni doručak s obitelji. Spremala sam se sa sestrama, tri nećakinje i najboljom prijateljicom i uživale smo u tom jutru. No kada sam na glavu stavila tijaru i veo, recimo da su se pojavile i suze', prisjetila se kraljica Mary i potom ispričala sve o najemotivnijem trenutku koji se dogodio u crkvi, kada suze više nije mogla skrivati:

Suze na vjenčanju

'U jednom su mi trenutku u crkvi samo krenule suze, no možda ih niste vidjeli. Bilo je to tijekom izvedbe pjesme 'Eternal Father', a koja je bila spomen na moju majku.'

Priznala je da joj tada nikako nije bilo jasno zašto se okupila tolika gomila ljudi i vesele se s njima, no sada zna da su joj na taj način Danci dali do znanja da su je prihvatili širom raširenih ruku.

'Otac mi je bio najveća potpora u tim trenucima, bio je fantastičan i iznimno jak. Samo nekoliko trenutaka prije nego što su se otvorila vrata crkve trebala sam jako udahnuti nekoliko puta i stisnuti mu ruku. No onda su se vrata otvorila, glazba je bila prekrasna i ona me ponijela prema oltaru. Mnoge mladenke govore da im taj dio ostane u magli, no ja se sjećam svakog našeg koraka.'

Danas sa suprugom, kraljem Frederikom X, i njihovo četvero djece - princem Christianom (18), princezom Isabellom (16) te 13-godišnjim blizancima, princem Vincentom i princezom Josephine - živi u jednoj od četiri kraljevske palače u Danskoj, u Amalienborgu, točnije u lijevom krilu palače, nazvanom Palais Brockdorff.

Odgoj djece u Danskoj

'U kući imamo dvoje tinejdžera, a te godine iznimno su ranjive. To su godine u kojima griješite, a pogreške su itekako važne. Nadamo se da će iz svega toga naučiti nešto i krenuti pravim putem, da će izrasti u snažne i neovisne osobe koje će imati hrabrosti slijediti svoje snove. Važno je da znaju tko su, da su ponosni na to tko su, na obitelj kojoj pripadaju i na to što njihova obitelj predstavlja Dancima', rekla je kraljica Mary.

Smatraju je jednom od najbolje odjevenih članica europskih kraljevskih obitelji, a njezin modni izričaj nahvalio je još 2010. sada pokojni Karl Lagerfeld, ustvrdivši da je Kate Middleton kao mlađa sestra Mary Donaldson i - nije puno pogriješio.

'U pojedinim trenucima osjećam se frustrirano jer ono što odjeneš lako može zasjeniti ono zbog čega smo se okupili. No čini mi se da je i fokus na to počeo malo slabiti.'

NI ZIMA JE NIJE SPRIJEČILA

Posljednja vožnja zlatnom kočijom: Danska kraljica oprašta se od trona

Pogledaj galeriju

Govoreći o svojoj ulozi moderne princeze, sada već kraljice, i svim obavezama koje mora ispunjavati, Mary je to jednostavno i jasno objasnila. Na svoj se račun čak i nasmijala, rekavši da je često tražila da joj daju službeni opis posla, bez kojeg ne može raditi, no monarhija jednostavno ne funkcionira tako. Iako i tome ima pomaka.

Službeni opis posla - ne postoji

'Vjerujem da su današnje monarhije dovoljno fleksibilne i otvorene da omoguće modernoj ženi spoj njezinih osobnih težnji s tradicionalnom monarhijom. Za mene ne postoji unaprijed definirana uloga, osim one tako očite, koju svi uvijek komentiraju - da donosimo nasljednike. No postoji neki osnovni opis moje uloge, a to je da budem dobra i učinkovita predstavnica Danske i njezinog naroda, kao i svih interesa izvan zemlje - u kulturi, umjetnosti, obrazovanju, istraživanju, humanitarnim projektima… Da potaknem interes za društvena pitanja o kojima se treba raspravljati i da kao javna osoba budem dobar uzor.

Uvjerena sam da ne bih bila ovdje da sve to ne mogu. No dobro ću razmisliti i neću pristati na nešto osim ako stvarno ne znam kako se to uklapa u cijelu slagalicu. Ima puno toga što treba odvagati, no moja je najveća nada da ću ipak negdje uspjeti napraviti razliku. Privilegija je imati ovakvu priliku. Imam priliku birati i utjecati na to kakva će biti moja uloga i sretna sam što mogu birati srcem.'

Priznala je i da u svemu tome dio nje želi besprijekorno raditi sve, no svjesna je da ne smije brzati u donošenju bilo kakvih odluka, da o svemu mora pažljivo odlučiti te dobro odvagnuti što i kako.

A osim što je ušla u povijest kao prva Australka koja je postala kraljicom neke europske zemlje, Mary se nada da će sa suprugom, kraljem Frederikom X, otvoriti put modernoj monarhiji, kakvoj teže, te nastaviti s ostvarivanjem ciljeva koje su zacrtali puno prije nego što su zasjeli na danski tron.