na balkonu

Suze kralja Frederika: Danski kralj pokazao da se ne srami emocija

15.01.2024 u 09:10

Bionic
Reading

Iako je u mladosti volio zabave te je bio pravi buntovnik, sada je ozbiljniji Frederik preuzeo vlast nad Danskom. U prvom kraljevom govoru otkrio je svoje nade, ali i u čiju pomoć vjeruje

Jučer se u Danskoj odbila povijesna svečanost krunidbe kralja Frederika X. nakon što je njegova majka kraljica Margrethe abdicirala. Na balkonu palače Frederik je održao povijesni govor, a uz njega je bila i njegova Mary, prva kraljica rođena u Australiji.

'Nadam se da ću postati kralj ujedinitelj sutrašnjice. To je zadatak koji sam čekao cijeli život. To je odgovornost koju preuzimam s poštovanjem, ponosom i velikom radošću', rekao je Frederik u svom govoru istaknuvši da je svjestan dužnosti koja mu je povjerena.

U svojem kraljevanju oslonit će se i na pomoć svoje obitelji, posebice od novookrunjene kraljice Mary. Međutim, govor tijela, kako analiziraju stručnjaci za DailyMail, pokazuje nesklad u braku.

'Kad mu se Mary pridruži, u početku vidimo priličnu udaljenost između njih dvoje dok se drže za ruke, on se približava što ona prihvaća. Doslovna udaljenost često može značiti udaljenost u vezi. Kad im se pridruže djeca, okupe se svi zajedno. Marija obuhvaća svoju djecu pokazujući da je to njen važan fokus', govori Adrianne Carter.

  • +11
Danski kralj Frederik Izvor: Profimedia / Autor: JOHAN NILSSON / AFP / Profimedia

Osvrnula se i na Frederikov poljubac. Istaknula je kako je Frederik nekoliko puta pokušao privući kraljicu Mary, a samim time je i pokazao da je poljubac planiran, a ne spontan.

Planiranje poljupca može ukazati i na bračne probleme zbog moguće nevjere Frederika koja je potresla danski dvor prije nekoliko mjeseci. Tada je inače stabilan odnos Mary i Frederika stavljen pod upitnik, iako se oboje trude pokazati kako ih glasine nisu razdvojile.

Gledajući okupljenu masu koja je stigla pozdraviti početak njegove vladavine, kralj Frederik nije mogao suspregnuti emocije te je pustio i suzu. Za razliku od njegove majke, emotivan kralj na vlast je došao majčinom željom, a ne smrću monarha pa će tako imati i oslonac u iskusnoj vladarici koja će mu zasigurno udijeliti pokoji savjet.

Novi danski kralj Frederik Izvor: Profimedia / Autor: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia