14. siječnja

Izostaje sjaj i blještavilo: Ništa od velike krunidbe princa Frederika

03.01.2024 u 15:16

Bionic
Reading

Od 1849. u Danskoj je na snazi odredba prema kojoj kralja kruni premijer, a isto će se dogoditi i 14. siječnja kada će krunu preuzeti 55-godišnji Frederik od Danske. Njegova majka odlučila se umiroviti, a krunidba neće biti ni slična onoj kakvu je imao kralj Charles III

U novogodišnjoj objavi kraljica Margrethe objavila je svoju abdikciju. Šokantna vijest za Dance jer su se s abdiciranjem kralja posljednji put susreli prije otprilike 900 godina. Kraljica Margrethe na tronu je već 52 godine, no za nekoliko će je dana zamijeniti njezin sin Frederik.

Prijestolonasljednik Frederik postat će kralj Danske 14. siječnja, nakon iznenadne abdikacije svoje majke kraljice Margrethe. S njime će titulu dobiti i miljenica Danaca, kraljica Mary koja će postati prva Australka s titulom kraljice.

Stilski zaokret Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: tportal.hr/Profimedia

Iako još uvijek vrlo tradicionalna Danska, ipak neće održavati formalnu ceremoniju krunidbe kao što je prije osam mjeseci organizirala kraljevska obitelj Ujedinjenog Kraljevstva.

Novog će kralja okruniti premijer, a ne njegova majka, i to u palači Christiansborg u Kopenhagenu.

'Ovo će biti prvi put da će se proglašenje (puno manje formalno od Pristupnog vijeća na kojem je Charles proglašen) dogoditi jer suveren abdicira, a ne zbog smrti, tako da Frederik neće nositi odjeću žalosti', objašnjava kraljevska stručnjakinja i povjesničarka Marlene Koenig za Hello!

Margrethe je proglašena kraljicom na balkonu palače Christiansborg 15. siječnja 1972., dan nakon smrti njezina oca Frederika IX.

'Danska je bila izborna monarhija do 1660. Ti izborni monarsi imali su potpune ceremonije krunidbe, ali promjena na nasljednu monarhiju 1660. donijela je novu ceremoniju. Kralj i kraljica bili su pomazani, ali ne i krunjeni. Došli su u crkvu noseći njihove krune. Do 1849., kada je Frederik VII naslijedio, Danska je bila ustavna monarhija, a ceremonija pomazanja je bila ukinuta', objašnjava Koenig.

  • +9
Kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Odabrani datum krunidbe nije puka slučajnost, već datum velikog značaja za još uvijek aktualnu kraljicu. Naime, na taj je dan umro njezin otac, čime je ona preuzela vlast kao 31-godišnja kraljica.

'Odlučila sam da je sada pravi trenutak. Dana 14. siječnja 2024., 52 godine nakon što sam naslijedila svog voljenog oca, odstupit ću s mjesta kraljice Danske. Prijestolje ću predati svom sinu, prijestolonasljedniku Frederiku', objavila je kraljica početak vladavine svog sina Frederika i njegove supruge Mary.

POSJET DANSKOJ

Teško je reći tko ima bolju kombinaciju - Olena Zelenska ili princeza Mary

Pogledaj galeriju