EMIR KUSTURICA:

'Jugoslavija mi još nedostaje'

19.07.2010 u 17:55

Bionic
Reading

Kontroverzni redatelj u Americi je osvanuo u ulozi ruskog špijuna koji je francuskoj obavještajnoj službi dao listu sa 250 imena sovjetskih špijuna i četiri tisuće raznih dokumenata

U američkim kinima počinje igrati film 'Farewell' redatelja Christiana Cariona u kojem se u glavnoj ulozi pojavljuje kontroverzni redatelj Emir Kusturica. U trileru napravljenom prema istinitoj priči Kusturica glumi pukovnika Sergeia Gregorieva, ruskog špijuna koji je francuskoj obavještajnoj službi dao listu sa 250 imena sovjetskih špijuna i četiri tisuće raznih dokumenata. Temperamentni Kusturica, koji se nije iskazao u zadnjem intervjuu s Aleksandrom Stankovićem, kad su voditeljeva 'nezgodna' pitanja dovela do izbacivanja hrvatske snimateljske ekipe s njegova posjeda, sudjelovao je u filmskoj verziji afere koja je ubrzala raspad Sovjetskog Saveza i dovela do pada Berlinskog zida.

'Nakon ujedinjenja Njemačke se, ubrzo, raspala moja Jugoslavija koja mi još nedostaje. U komunizmu je bilo pogrešnih, ali i ispravnih stvari. Ono što mi se sviđa u viziji redatelja je što su ti događaji dobili ljudsku dimenziju. Farewell je komunist u pravom smislu te riječi, kao što je bio moj otac', rekao je Kusturica, a prenosi srbijanski 24 sata.

U filmu uz Kusturicu glumi niz poznatih svjetskih glumaca: Guillaume Canet, Alexandra Maria Lara, Willem Dafoe i Diane Kruger.