ubijaju kreativnost

Zoom, Skype i ostale aplikacije za videokonferencije loš su način za komunikaciju, kažu stručnjaci. Rješenje? Isključite kameru!

03.05.2022 u 12:02

Bionic
Reading

Američka studija je pokazala da su zaposlenici lošiji u smišljanju kreativnih zamisli za vrijeme videokomunikacije u usporedbi s osmišljavanjem novih ideja tijekom sastanaka uživo

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature i ukazuju na to da bi se ovaj kreativni proces ipak trebao odvijati u uredskim prostorima.

Pandemija je promijenila prirodu uredskog rada te je utjecala na porast videosastanaka i malo je vjerojatno da će se takva praksa izmijeniti budući da rad od kuće postaje sve uobičajeniji u cijelome svijetu.

Nastojeći otkriti kako ova golema promjena utječe na kreativnost radnika, američki su istraživači odlučili proučiti nov način suradnje među gotovo 1500 zaposlenika jedne telekomunikacijske tvrtke s podružnicama u Finskoj, Mađarskoj, Indiji, Izraelu i Portugalu.

Zaposlenici su radili u parovima, dio njih za istim stolom, a dio putem Zooma. Zadatak im je bio osmisliti što više kreativnih ideja za proizvode tvrtke, a zatim su njihovi nadređeni birali najbolju.

Rezultati studije su pokazali da su parovi koji su razgovarali uživo iznijeli oko 15 posto više kreativnih ideja u odnosu na parove koji su surađivali putem Zooma. Slični su bili i rezultati eksperimenta u kojemu je sudjelovalo više od 600 studenata. I oni su radili u parovima, a zadatak im je bio osmisliti kreativne ideje za frizbi ili zaštitnu foliju sa zračnim jastučićima. 

I u ovom su slučaju parovi koji su radili uživo iznijeli oko 14 posto više kreativnih zamisli. 

No to ne znači da su Zoom, Skype i ostale aplikacije za videokonferencije loš način za komunikaciju, kažu američki istraživači. 

U oba se slučaja pokazalo da je videokomunikacija bila jednako učinkovita u izboru najbolje ideje, što je odluka koja zahtijeva 'kognitivno fokusiranje i analitičko razmišljanje', stoji u studiji.

Najkreativniji smo kad nismo fokusirani

Da bi shvatili u čemu je razlika istraživači su pratili poglede sudionika za vrijeme misaonog procesa.

'Tijekom virtualne suradnje sudionici su puno češće gledali u svojeg partnera, zapravo gotovo dvostruko češće, nauštrb šireg okruženja', rekla je koautorica studije Melanie Brucks, docentica marketinga na Sveučilištu Columbia.

Studija je pokazala da 'videokonferencija ometa generiranje ideja jer komunikatore usmjerava gotovo isključivo na ekran, što potiče uži kognitivni fokus'.

Takva usredotočenost može pomoći pri izboru najbolje ideje, no istodobno sprečava kreativan proces njezina osmišljavanja. 

Brucks tvrdi da su ljudi 'najkreativniji kad su slobodni i nefokusirani'.

'Zbog toga uvijek predlažem da isključite kameru tijekom generiranja poslovnih ideja, jer u tom slučaju možete hodati uokolo, možete gledati oko sebe', kaže Brucks. 

Ovi bi rezultati mogli biti korisni u slučaju kada tvrtke planiraju rad na daljinu, pokazala je studija, osobito u hibridnim varijantama kućnih ureda. U tom bi slučaju 'bilo bolje dati prioritet stvaranju kreativnih ideja tijekom sastanaka uživo'.

Istraživači su napomenuli da su bili prisiljeni isključiti rezultate koje su dobili od inženjera telekomunikacijske tvrtke u Poljskoj, jer su se oni, za razliku od ostalih grupa, sastali u hotelskoj konferencijskoj sali.

'Možda su upravo zbog toga sudionici istraživanja pokazali golemu neusklađenost. Naime, pozornost im je, među ostalim oduzimala zaokupljenost stankom za kavu i snack. Oboje im je bilo dostupno u radnoj prostoriji', navodi se u studiji.