kako postići zdrav balans

Kad je vaš dnevni boravak ujedno i ured: Što ne smijete raditi kad radite od kuće

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 03.04.2020 09:10
  • Objavljeno 03.04.2020 u 09:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: edhar yuralaits / Alamy / Alamy / Profimedia

U okviru mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa mnogi zaposlenici počeli su raditi od kuće, no zamjena uredskog stola kuhinjskim može ugroziti vašu produktivnost i privatni život, piše njemačka novinska agencija dpa

Slijede savjeti stručnjaka koji vam mogu pomoći:

1. Ne radite u krevetu

Ako je moguće odvojite dio stana kao radni prostor, odvojen od ostatka vašeg životnog prostora. 'U suprotnom bit će vam teško isključiti se', kaže savjetnik za karijere Ute Boelke. Ako nemate zasebnu prostoriju koristite neki paravan ili policu za knjige kako bi se jasnije odredila granica radnog i životnog prostora.

2. Držite se vremenskog rasporeda

Taj raspored ne treba i vjerojatno ne može biti strog poput onog u vašem uredu, kaže psihologinja Kristine Qualen. No, bez ikakvog plana teško je obaviti posao. Razmislite o tome u koje ste doba dana najproduktivniji - rano ujutro ili možda nakon izdašnog doručka. Odredite kad će posao završiti i - već imate neki plan. Ako timski obavljate neke zadaće razgovarajte sa šefom i kolegama kako biste utvrdili kada tko radi i kad trebate biti dostupni.

3. Odredite vrijeme za stanke

Najveći rizik rada od kuće je rad bez ikakvih stanki, kaže savjetnik za karijere Bernd Slaguis. Za vas je bolje planirati stanke i držati se toga. Možete svaka dva sata napraviti stanku od 15 minuta ili pratiti ritam rada i uzeti stanku nakon obavljene zadaće.

4. Nemojte raditi kućanske poslove

Izazovno je obaviti kućanski posao onog trenutka kad se pojavi, kaže Qualen. Pražnjenje perilice za posuđe, usisavanje ili pranje rublja odvlačit će pažnju s posla. Za vašu je koncentraciju bolje da odolite tim izazovima do planiranih stanki ili kraja dnevnog posla.

5. Uživajte u slobodnom vremenu

Na poslu svoje stanke ponekad provodite za radnim stolom, no, kad radite od kuće to nikako ne smijete činiti, kaže Boelke. 'Dok radite od kuće možete se počastiti na način na koji ne biste na poslu', dodaje Qualen. Šalica kave na balkonu, poziv prijatelju ili šetnja dobrodošli su.

Mjere zaštite od koronavirusa

6. Odredite ciljeve za svaki radni dan

Ponekad se vaš popis poslovnih zadataka čini beskonačnim. Možete izbjeći taj osjećaj utvrđivanjem prioriteta svako jutro: Što danas moram napraviti? Nekima je dobar recept određivanje vremena kada moraju obaviti određene zadaće, poput termina poslovnih telefonskih razgovora ili pisanja izvješća, kaže Boelke. Na kraju dana pogledajte unatrag kako biste provjerili što je dobro napravljeno i što se može popraviti? 

7. Budite u kontaktu s kolegama

Rad od kuće ne smije biti potpuna izolacija. Možda vaš tim može svakodnevno održati videokonferenciju kako bi ostao u kontaktu, kaže Slaguis. Ako društvene mreže nisu dio vašeg posla možda biste trebali utišati privatni mobitel tijekom radnih sati. 

8. Poštujte kraj radnog vremena

'Kraj radnog dana, kad radite od kuće, znači da svjesno odlučite da stvari koje niste napravili mogu čekati do sutra', kaže Slaghuis. Kad završi posao trebate ukloniti svoj laptop i poslovni telefon. Uvijek se tijekom rada može više učiniti no kad je vaš ured ujedno i vaš dnevni boravak morate imati disciplinu da kažete: 'Sad je dosta. Sutra je novi dan.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!