na bacajte nakon guljenja

Znate li za što sve možete upotrijebiti koru limuna i naranče?

05.04.2022 u 14:16

Bionic
Reading

Kora citrusa puna je arome i okusa, a onu naranče i limuna može koristiti na različite načine. Ove ideje sigurno će vam dobro doći

Korica od limuna i naranče vrlo je čest dodatak u brojnim slasticama, ali i koktelima. No, njihova primjena tu ne staje. Kore od ovog citrusnog voća prava je šteta bacati jer postoji niz načina da ih iskoristite. Kako biste izbjegli gorki okus, nakon guljenja, uz pomoć noža, uklonite bijeli dio koji je pričvršćen za koru. Taj bijeli dio zove se albedo, to je bijela tvar bez pigmenta koja se nalazi ispod narančine kore i služi kao neka vrsta ljepila koja drži pulpu i koru. Ponekad ga je teže ukloniti, a tome može pomoći kratko prokuhavanje kore.

Kako biste u potpunosti iskoristili osvježavajuće i slasne korice limuna i naranče, ovo su neke od najčešćih primjena.

U slastičarstvu

Jedna od najklasičnijih primjena je koru limuna i naranče naribati ribežom i aromatizirati kolače, kekse i biskvite. Prije ribanja svakako provjerite je li kora tvrda.

Također naribanu koricu možete preliti mlijekom za pripremu krema i glazura ili dodati u vodu za pripremu različitih sirupa.

Iako je najklasičniji onaj od gorke naranče, s korom bilo kojeg agruma možete pripremiti sočan pekmez. Za to je potrebno 300 grama čiste kore narezane na trakice kuhati u 800 mililitara vode, oko 30 minuta. Dodajte šećer po ukusu i još kuhajte pola sata, uz povremeno miješanje, dok se smjesa ne zgusne.

Korice agruma narezane na štapiće također možete uroniti u šećer ili čokoladu. Narezane na male komadiće, savršene su za korištenje u desertima, kao ukras ili kao punjenje.

Stavite li koricu limuna ili naranče u posudu sa šećera osigurat ćete se da s ne zgruda.

Kao začin u jelima

Odličan ideja je korice limuna i naranče osušiti u pećnici ili mikrovalnoj pa ih dodajte prilikom kuhanja gulaša. Možete ih staviti u mlinac pa ih u prahu dodavati raznim jelima. Pomiješani sa šećerom korice agruma daju idealan proizvod za slastice, a uz sol predstavlja začin s mnogo mogućnosti.

Još jedan način začinjavanja jela koji je prava šteta propustiti je dodavanje kore limuna i naranče u biljna ulja ili ocat, na taj način dobiva se aromatizirani dodatak raznim jelima i salatama.

U pićima

Korica agruma su klasičan dodatak prilikom pripreme koktela, od dodavaja izravno u čašu pa sve do ukrašavanja samog ruba čaše. Osim toga, naranča i limun nezamjenjiv su dodatak u sokovima i smoothiejima. Odlična ideja je u posudice za led staviti komadiće limuna i naranče, pokriti vodom, a zatim smrznuti. Takve kockice bit će idealan dodatak ljetnim pićima.

Za čišćenje pećnice

Nakon što završite s korištenjem pećnice, isključite je i u unutra ubacite koricu naranče ili limuna. Kora agruma upit će neugodne mirise te pećnici dat svjež i ugodan miris.