PRIPREME ZA VRUĆE DANE

Znate li za ove četiri boce iz kućnog bara koje biste svakako trebali baciti?

28.05.2023 u 19:52

Bionic
Reading

Pred nama je sezona ljetnih partyja i uopće vrući dani u kojima ćemo se, između ostaloga, češće častiti osvježavajućim hladnim pićima, kao i brojnim svježim ljetnim koktelima

Ako je vaš kućni bar još bremenit priljevom boca koje su donijeli vaši božićno-novogodišnji gosti, idealno je vrijeme da se riješite nekoliko prašnjavih primjeraka žestica kako biste napravili mjesta za nešto novo. Kada pregledate svoj kućni bar, najprije je važno procijeniti koliko ste dugo imali svaku od prisutnih boca i usput odrediti kvalitetu njihova sadržaja prije negoli odlučite koju ćete zadržati, a koju baciti.

Koje su to četiri boce iz vašeg bara koje biste svakako trebali baciti? Na prvome mjestu su likeri koji su otvoreni godinu ili duže. Rok trajanja neotvorenog likera praktički je beskonačan, ali kod otvorenih općenito pravilo glasi: ako alkoholna pića sadržavaju dodane arome, šećere ili voćne sokove, najbolje ih je konzumirati u roku od godinu dana od otvaranja. Budu li predugo stajala, ta pića počinju oksidirati i neizbježno se kvare. Pokvareni likeri, koji obično sadrže niz aditiva, često imaju kristale koji se pojavljuju oko otvora boce, a sama tekstura pića može postati viskoznija.

Drugi na listi za 'odstrel' su krem likeri koji su u vašem baru proveli godinu i pol ili duže. Svakom krem likeru isteći će rok trajanja i neće vam se isplatiti riskirati. Dakle, ako boca krem likera u vašem baru stoji više od godinu i pol i otvorena je, odmah je bacite. Ako je još uvijek zatvorena, znajte da imate dvije godine od kupnje da biste uživali u piću prije nego što se pokvari.

Treći nepoželjnik je otvoreni vermut star tri ili više mjeseci. Dok vermut zasigurno traje dulje od prosječnog vina, bilo bi pogrešno vjerovati da ostaje svjež jednako dugo kao druga žestoka pića. Nakon otvaranja treba ga odmah staviti u hladnjak kako bi zadržao što je više moguće svježine. Kada se, po otvaranju, pravilno skladišti, vermut je najbolje konzumirati unutar mjesec dana. Nakon što prođu tri, vrijeme je za rastanak.

I na koncu, posljednji kandidat za odvajanje otpada je bilo koja tekila koja nema oznaku da je izrađena od 100 posto blue weber agave, odnosno plave agave (agave tequilana ili tekila agava), biljke koja je važan gospodarski proizvod Jalisca u Meksiku. Ako to nije istaknuto i na etiketi piše bilo što drugo, bocu treba odmah baciti.

Iako robne marke zakonski mogu označiti svoje boce kao tekilu sve dok alkoholno piće sadrži najmanje 51 posto agave, dobro provjerite 'sitna slova'. Ako nema spomenute oznake, žestoko piće drži se 'mješavinom' u koju je dodano neko drugo žestoko piće, najčešće od šećerne trske, uz dodatak umjetnih aroma i bojila. Stručnjaci se slažu da je jedino tekila od 100 posto blue weber agave vrijedna pijenja.

Ovako temeljito pročišćen bar već će biti lijepo polazište za ljetnu uživanciju u pićima. Nadomjestite bačeno svježim bocama i dodajte ono što mislite da bi vam još moglo trebati te mirno dočekajte vruće dane kao stvorene za zabavu.