LJUTI MED

Slatko-ljuti 'poljubac' za spektakl u čaši

29.04.2023 u 18:40

Bionic
Reading

Ako ste gurman, zasigurno već znate da je posljednjih godinu dana ljuti med hit na trpezama, posebno na području popularne hrane. Naime, ljuti med se našao kao začin na pizzi i pohanoj piletini, a poslužuje se i uz sireve i suhomesnate proizvode. Sada je postao i sve popularniji sastojak koktela

Princip ljutog meda je jednostavan - u medu se mariniraju čili papričice, da bi se dobila izražena pikantna nota na slatkoj osnovi. Kombinacija okusa instantno ga je učinila kultnim klasikom čija se popularnost sve brže širi, čak i u naše lokale. Recimo, Monin, tvrtka za vrhunske arome poznata po sirupima za kavu i koktele, nedavno je ljuti med proglasila okusom 2023. godine, dok više proizvođača već nudi dijon senf s ljutim medom.

Nije nelogično. Standardni med pogodan je za koktel na isti način kao i sirupi, jer dodaje slatkoću. Dodavanje ljutog meda koktelu, pak, pruža zavodljivu kombinaciju slatkog i ljutog. Kao i u slučaju nekih drugih sastojaka, ljuti med odmah se nametnuo barmenima kao polazišna točka za sastavljanje nove linije pića i kao sjajan element iznenađenja.

Koktel spravljen od ljutog meda savršen je za one koji vole pikantnije stvari, ali bez da pređe granicu prihvatljivu svima. Barmeni ga, recimo, posebno preporučuju za atraktivniju verziju koktela Bee’s Knees ili kao zaslađivač u pikantnoj Palomi. Osim toga, kažu, savršen je dodatak Gold Rushu, klasičnom koktelu od burbona, meda i limuna.

Klasični kokteli koji zahtijevaju med uključivanjem ljutog meda dobivaju novu dimenziju okusa. On daje cvjetnu notu i bogatiju slatkoću od one obične sirupa. Ljuti med sa sobom donosi pojačanu začinjenost, osobito kad se rabi u koktelima koji su naglašeni citrusima. U tom slučaju on uravnotežuje koktele na drukčiji način - nepce se najprije susreće s ljutinom, nakon koje slijedi osvježavajuća kiselina svježih citrusa te kompleksnost i dubina pića koje ste odabrali za temelj koktela. Ljutim medom mogu se oživiti i sour kokteli.

Premda se s ljutim medom može igrati u brojnim koktelima, ipak treba biti oprezniji kada su u pitanju smeđa alkoholna pića. Recimo, robusniji burbon kokteli mogu postati preteški uz dodatak ukusima bogatog ljutog meda. Ali ako se napitak od burbona osvježi sodom i likerom od naranče, ljuti med mogao bi dodati malo teksture, kao i dašak okusa koji bi iznenadio i oduševio i iskusnijeg pilca.

Neki barmeni zdrobljene kocke šećera, koje traže neki recepti, zamjenjuju ljutim medom, što klasične koktele poput Old Fashioneda predstavlja u zanimljivijem svjetlu. Kažu da to najbolje funkcionira s jakim alkoholnim pićima kao što su tekila, burbon ili viski od raži, dok kod delikatnijeg džina ljutina ima tendenciju zamaskirati fine biljne note, što nije poželjno.

Iako bi se moglo pomisliti da se ljuti med u koktelima tretira isto kao i obični, postoji nekoliko ključnih razlika koje treba imati na umu kada ga rabite u piću. Naime, ljuti med je viskozni zaslađivač, koji se počinje stvrdnjavati kada dođe u kontakt s ledom. To znači da se neće do kraja otopiti kada ga protresete u šejkeru. Zato barmeni preporučuju dodavanje 15 ml vode na svakih 30 ml ljutog meda i temeljito miješanje prije dodavanja u koktel. To osigurava da je zaslađivač ravnomjerno raspoređen po piću i da se ne nakuplja na dnu šejkera.

Nadalje, čak i ako ste jedan od onih koji ljutim medom obilato začinjava svoju omiljenu hranu, nemojte pretjerivati s njegovim lijevanjem u šejker, osobito kod pića koja zahtijevaju svježe citruse jer će potpuno preuzeti okus. I inače, kod koktela s ljutim medom nije nimalo lako pronaći prave proporcije i ostvariti ravnotežu u piću. Ako netko želi vrlo suh i super pikantan koktel, ili više sladak, a manje ljut, bit će mu teško prilagoditi se jer je ljuti med odgovoran za oba ta okusa.

Barmeni zato tvrde da spravljanje ljutog medenog koktela za veće društvo možda nije idealna stvar. Mnogi stoga u svojim barovima radije rabe med i začinski element odvojeno, kako bi zadržali veću kontrolu nad konačnom ravnotežom koktela. Ako vam ljuti med nije dostupan, a ne da vam se namakati ljute papričice u medu, i vi možete rabiti običan med i kakav čili umak (najbolje Sriracha), kako u koktelima, tako i na hrani.

Baš kao što će samo par kapljica ljutog meda običan režanj pizze uzdići u nebesa ili znatno unaprijediti okus običnog sendviča, i koktel napravljen s dodatkom ljutog meda može biti savršen par gotovo svakoj vrsti jela. Najbolji je kada u hranu unosi slatku i pikantnu komponentu – kod sendviča, plata sa sirom i slanih peciva, a savršeno će se spojiti i s tacosima ili škampima, odnosno kozicama sa žara. No, koktel s ljutim medom savršen je i kao zasebno piće. Svakako isprobajte.