Meat & Fire

Festival u slavu roštilja u Barceloni, prilika za kušanje najboljih komada mesa

04.05.2023 u 23:23

Bionic
Reading

Ozbiljne ljubitelje roštiljanja oduševit će vijest da se u Barceloni, do koje je iz Hrvatske lako i jeftino doći nekom od niskobudžetnih aviokompanija, u lipnju održava festivalska priredba 'Meat & Fire', skup najboljih španjolskih i svjetskih majstora roštilja

Bit će to povratak iskonima, autentično kuhanje na vatri, gdje će sudionici uživati i kušati najbolje komade mesa pripremljene na poseban način, zahvaljujući umijeću i iskustvu najboljih sa svjetske roštiljarske scene. Neće biti ekstravagancije, ekskluzivnosti i nepotrebnih prenemaganja. Sve će biti drukčije, a samo će tehnika biti ista - vatra.

Taj gastronomski festival fokusiran na vatru i meso, održat će se od 2. do 4. lipnja, a na istom će prostoru, u Moll de la Fusta u Port Vellu, okupiti chefovsku kremu specijaliziranu za roštilj, kao i majstore roštiljarskog zanata. Priredba će zauzeti prostor od 6000 četvornih metara, na kojem će tijekom tri dana na 30 roštilja svoju vještinu demonstrirati 45 najboljih svjetskih roštiljara. Pritom, sudionici će moći kušati jela od različitih komada mesa i uvjeriti se u mogućnosti koje nudi iskonska tehnika.

Kao i svaki ozbiljni festival, i 'Meat & Fire' će unutar samog događanja imati više različitih prostora - zajedničke prostore za posjetitelje, otvorene barove, pozornice za glazbena događanja i tržnicu na kojoj će zaljubljenici u roštilj moći naći različite obrtnike s proizvodima vezanim uz meso i roštilj. Osim toga, održat će se i opsežan program showcookinga, tematskih razgovora i majstorskih tečajeva, na kojima će sudionici moći naučiti sve o tehnici priprave mesa na vatri.

  • +6
Meat and Fire Barcelona Izvor: Meat and Fire / Autor: Promo

Na festivalu 'Meat & Fire' najugledniji roštiljari iznimno jake španjolske nacionalne scene dijelit će prostor s gostujućim majstorima roštilja, koje su odabrali stručnjaci što sudjeluju u organizaciji događanja. Svaki od roštiljara sa sobom će donijeti svoje različite, specifične roštilje, chulengose, kamadose, smokere, robate, peći na drva, kineske kutije i još mnoštvo toga, na kojima će pripremati svoje kreacije, uvijek uz uporabu vrhunskog mesa, najboljeg koje se može naći na tržištu, iz poštenog uzgoja, s apsolutnim poštovanjem prema životinji.

Temelj svega je, uz meso, naravno – vatra, element predaka i sredstvo za poboljšanje okusa, sredstvo koje vrsni roštiljari drže istovremeno tehnikom, tradicijom i saveznikom. Vatra je za njih primarna sila, žar, dim i iskonska vrijednost. Meso je, u svojim brojnim oblicima i interpretacijama, okus, tekstura, gastronomija, identitet i kvaliteta. A zahvaljujući strasti prema vatri i mesu pvaj festival i postoji, kako tvrde njegovi idejni začetnici, Xosé Portas i Iñaki López de Viñaspre.

Ako nekome treba još poticaja, valja spomenuti samo neka kultna imena svijeta roštilja, koja će 'Meat & Fire' učiniti nezaobilaznim. Pored usijanih roštilja naći će se Aaron Mizrahi, meksički roštiljar i stručnjak za vatru na otvorenom koji je posljednjih nekoliko godina svog života posvetio svojoj najvećoj strasti – mesu, zatim Baskijac Mikel De Viñaspre, strastveni zaljubljenik u baskijsku kuhinju i njezine čuvene xuletone, njegov sunarodnjak Roberto Ruiz, Cristina Pérez iz Barcelone (odrasla na tržnici Boqueria, gdje je njezina majka imala mesnicu i bila jedina žena u Barceloni koja je klala meso), Joxi Jauregui, koji je obnovio pasminu svinja euskal txerria, Meksikanac Moisés Rodríguez koji u svom restoranu El Hidalguense u romskoj četvrti Mexico Cityja u kamenoj peći 12 sati peče ovnove od 40 kilograma, uzgojene isključivo prirodnom hranom…

Na koncu, Meat & Fire je prvi gastronomski događaj te vrste u Barceloni i prilika bez presedana koja će Barcelonu držati u plamenu tijekom tri dana izvanserijskog gastronomskog festivala. Dakle, tamo će se igrati s vatrom, jest ćemo, uživati i plesati. Ako je to nešto za vas,  zaronite u svijet mesa, vatre i opojnih mirisa.