Ako tražite želite ispeći najjednostavnije kekse koji izgledaju elegantno, mirišu božanstveno i uspijevaju baš svaki put, isprobajte recept slavne britanske slastičarke Nigelle Lawson
Riječ je o prhkim, mekanim, mirisnim keksima s kavom, idealnima uz popodnevni čaj ili jutarnji cappuccino. I da, znamo da se u klasično prhko tijesto obično ne dodaje ništa osim maslaca, šećera i brašna, ali mala količina instant espressa ovdje čini čudo (za razliku od obične kave koja se neće otopiti).
Ako želite dodatnu notu profinjenosti, u svaki keksić utisnite polovicu oraha. Izgleda prekrasno, savršeno se slaže s aromom kave, a tekstura je baš kako treba: izvana hrskavo, iznutra topeće. No, slobodno ih ispecite i potpuno jednostavne - jednako su izvrsni.
Sastojci (za oko 14 keksa):
- 60 g šećera
- 125 g omekšanog maslaca
- 2 žličice instant espresso praha
- ¼ žličice sitne morske soli
- 150 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- oko 14 polovica oraha (po želji)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 °C (140 °C s ventilatorom) i obložite dva lima papirom za pečenje.
U zdjeli pomiješajte šećer, maslac, instant espresso i sol. Miješajte električnim mikserom ili ručno dok ne dobijete svijetlu, mekanu kremu. U zasebnoj zdjelici pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa tu smjesu dodajte maslacu i šećeru. Miješajte dok se tijesto ne počne spajati u mekane grudice.
Oblikujte oko 14 kuglica veličine oraha. Posložite ih na lim (po sedam na svaki), ostavljajući oko 8 cm razmaka jer će se raširiti tijekom pečenja. Svaku kuglicu lagano pritisnite dlanom da dobijete niski kružić, a zatim u sredinu utisnite polovicu oraha.
Pecite oko 20 minuta. Keksi će se raširiti i još uvijek biti mekani kad ih izvadite; ostavite ih 2–3 minute na limu da se stisnu, a zatim ih premjestite na rešetku da se ohlade.