NEŠTO RADITE POGREŠNO

Zgužvane i zamršene plahte nakon pranja u perilici poprilično vam idu na živce? Uz pomoć ovih savjeta to se više neće događati

17.03.2021 u 21:05

Bionic
Reading

Dosadilo vam je uvijek iznova raspetljavati plahte nakon pranja u perilici i boriti se s naborima? Ovi savjeti stručnjaka pomoći će vam da se jednom zauvijek riješite ovih muka

Svjesni ste da biste trebali mijenjati posteljinu barem jednom tjedno, naučili ste sve trikove za pranje i skidanje mrlja s plahti, možda ste čak svladali slaganje plahti s gumicom, ali nikako ne možete spriječiti da se vaša posteljina tijekom pranja u perilici ne uvije i ne zapetlja?

Čini se da niste jedini. Mnogima ovo poprilično ide na živce, prvenstveno zbog toga što posteljina kasnije izgleda toliko zgužvano da je ne možete samo navući na madrac, već je neizbježno peglanje. Kada se to često ponavlja, tkanina se postepeno rasteže pa s vremenom dolazi do pucanja.

Problem je u tome što natrpavate perilicu rublja. Barem tako tvrdi Jolie Kerr, stručnjakinja za čišćenje koja vodi kolumnu posvećenu kućanskim savjetima te podcast 'Pitajte čistu osobu' (Ask a Clean Person).

'Doziranje posteljine koju stavljamo na pranje u perilicu najbolji je način da se izbjegne uvijanje i gužvanje plahti', tvrdi Kerr.

Gwen Whiting, suosnivačica njujorške eko linije deterdženata i proizvoda za njegu tkanina i čišćenje The Laundress, složila se s ovom tvrdnjom te je dala još jedan koristan prijedlog. Whiting predlaže da posteljinu prije pranja u perilici složite u velike mrežaste vrećice za pranje koje će onemogućiti da se plahte zapetljaju u pranju. Samim time, bit će manje zgužvane nego inače.

Ako plahte nisu jako prljave i nemaju tvrdokorne mrlje, možete uključiti opciju brzog pranja. Patrick Richardson, koji vodi Laundry Camp, besplatni tečaj koji uči ljude kako postupati s odjećom i tekstilom, objašnjava kako se posteljina na taj način neće dugo vrtjeti u perilici te neće biti dugo u vodi.

'Ukoliko upotrijebite manje deterdženta nego inače, primjerice žlicu na cijeli bubanj, tkanina neće biti toliko ljepljiva te će se manje gužvati i uvijati', tvrdi Richardson.

Posteljinu je uvijek dobro prati isključivo i samo s posteljinom. Whiting smatra kako je ne treba prati s ručnicima i donjim rubljem, kao što mnogi imaju naviku raditi. Ovo posebno vrijedi za one koji suše rublje u sušilici. Ručnici su teži pa im je potrebno i više vremena da se osuše. Ukoliko ih sušite s posteljinom, lako je moguće da će ostati vlažni. Osim toga, nećete gubiti vrijeme na potragu za zagubljenim čarapama koje su ostale skrivene unutar plahti.

Nakon što plahte operete dobro ih protresite prije nego ih stavite na štrik ili u sušilicu kako biste spriječili stvaranje nabora. Korištenje loptica za sušilicu također će vam pomoći da budu odvojene jedna od druge, što će spriječiti njihovo ispreplitanje. Izvadite ih čim se osuše te ih odmah složite i pospremite u ormar.