USPORITE STARENJE

Želite očuvati svoju mladost? Ovih pet savjeta pomoći će vam u tome

21.05.2019 u 09:57

Bionic
Reading

Dobro je poznato to da užurbani način života potpomognut nezdravim navikama, poput premalo sna, loše prehrane, alkohola i cigareta, itekako utječe na ubrzano starenje

Tko ne bi poželio uvijek izgledati mlado i poželjno? Ili barem usporiti starenje koje je, nažalost, neizbježno. Svakodnevica ispunjena jurnjavom i prepuna stresa kad-tad počinje utjecati na izgled, a sve se pogoršava prvim borama koje odaju naše godine.

Proces starenja nemoguće je odgoditi, a stručnjaci ističu kako je bitno primijeniti nekoliko vrlo jednostavnih pravila koja mogu puno učiniti za očuvanje mladolikosti.

Evo pet savjeta uz koje ćete usporiti starenje i izgledati koju godinu mlađe:

1. Zdrava prehrana

Prehrana treba biti bogata namirnicama (mrkva, šumsko voće, tamna čokolada…) koje stanice opskrbljuju kisikom, poboljšavaju hidrataciju i smanjuju bore. Vitamin C se osim u agrumima nalazi u svježoj paprici, cvjetači i ribizlu. Vitamina A osim u mrkvi ima u avokadu, jabukama, mangu, a blagotvorni vitamin E nalazi se u pšeničnim klicama, maslinovu ulju, jajima i mlijeku. Omega-3 i omega-6 masnim kiselinama (jaki ovlaživači kože) bogate su gotovo sve vrste plave ribe, naročito tuna, skuša, srdela, inćuni i losos.

Program Healthy Ageing u Šmarješkim Toplicama Izvor: Promo fotografije / Autor: Danilo Kesic

2. Hidratacija

Pijte barem osam do deset čaša vode dnevno, a umjesto kavom, zašto ne biste započeli dan svježe iscijeđenim sokom naranči ili jabuke, ukusnim zelenim čajem koji sadrži prirodne antioksidante ili pak čajem od mješavine ljekovitog bilja za čišćenje organizma. Nemojte zaboraviti ni na to kako je našem organizmu bitna i hidratacija izvana pa na kožu redovito nanosite sredstva za njegu da se ne dodatno isušivala.

3. Tjelovježba

Mnoge su studije pokazale kako je vježbanje itekako bitno za zdravlje i duh! Vježbanjem se povećava dotok kisika tkivima, što doprinosi mlađem i zdravijem izgledu kože. Osim toga, umjerena aktivnost čini dobro svima: tako se tijelo održava jakim, a potiče se opuštanje i jača sposobnost prevladavanja stresa. Također, tjelovježba suzbija pretilost i, ne samo što produžuje život, nego i njegov aktivni dio, odnosno vrijeme u kojem je život zadovoljstvo, a ne bolno breme. Vježbati se može na mnogo načina, od laganog trčanja do žestokog postizanja kondicije. No bez obzira na vrstu, tjelovježba mora biti redovita.

4. Svedite stres na minimum

Stres je okidač za mnoge bolesti i boljka suvremenog čovjeka, o čemu svjedoči i podatak kako u svijetu više od 20 posto ljudi pati od kroničnog stresa, a broj je u porastu. Stres je povezan i s anksioznošću, depresijom i tjeskobom, stoga je bitno na vrijeme ga prepoznati i naučiti se nositi s njime. Dakle, bitno je tu i tamo odvojiti vrijeme samo za sebe. Ima li što bolje nego potpuno se isključiti i napuniti baterije npr. na nekom wellness tretmanu. Zasigurno će vas oduševiti program Healthy Ageing u Šmarješkim Toplicama, namijenjen svima onima iznad 45 godina kako bi se riješili stresa.

5. Brinite se o svom izgledu

Svi znamo koliko se bolje osjećamo kad npr. imamo novu trendi frizuru, cool cipele, dobru torbu ili kakav upečatljiv modni detalj. Briga o vlastitom izgledu dat će nam dozu toliko potrebnog samopouzdanja. Stoga odaberite dobru frizuru koja odgovara vašoj osobnosti, uskočite u odjeću koja ističe vaše adute, a skriva nedostatke, i našminkajte se u skladu s vašim stilom i godinama. Vizažisti kažu kako u dobi iznad 40. godine trebamo teške pudere zamijeniti prozračnima ili npr. BB i CC kremama, a ruževe intenzivnih boja zamijenite onima neutralnih, prirodnih nijansi poput boje mesa ili nježne ružičaste.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji sa Šmarješkim Toplicama te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.