VIZUALNI TIPOVI

Želite natjerati klince da jedu? Pokažite im sliku hrane

03.12.2009 u 11:58

Bionic
Reading

Roditelji koji se bore sa svojim mališanima da probaju novi okus muke će si olakšati ako im prethodno pokažu fotografije hrane

Psiholozi sa sveučilišta Reading otkrili su da će jednogodišnjaci koji redovito gledaju fotografije povrća i voća koji nisu uobičajen dio njihove prehrane daleko lakše probati novi okus.

Roditelji su u istraživanju djeci dali slikovnice u kojima su bile dvije vrste povrća i dvije vrste voća. S dvjema vrstama djeca su već bila upoznata, poput grožđa i mrkve, a druge dvije, kao što su radič i češnjak, bile su im nepoznate. Zatim su sljedeća dva tjedna svakodnevno čitali tu slikovnicu.

Na kraju su im ponudili četiri vrste povrća, dvije iz slikovnice i dvije koje nisu bile u slikovnici, te istu takvu kombinaciju s voćem. Djeca su pokazala daleko veći interes za kušanje nepoznate hrane koju su prethodno upoznali na fotografijama.

'Mislimo da pokazivanje fotografija zdrave hrane djeci povećava želju da je kušaju', rekla je psihologija Carmel Houston-Price koja je vodila ovo istraživanje.