POPULARNA METODA JE MIT

Zaboravite na suze pri rezanju luka: Konačno je otkriveno kako spriječiti peckanje u očima

28.05.2025 u 12:22

Bionic
Reading

Rezanje luka postaje lagan zadatak kada slijedite metodu za koju su znanstvenici sa Sveučilišta Cornell utvrdili da najmanje iritira oči

Svatko tko se ikada uhvatio kuhanja dobro zna da rezanje luka dolazi sa specifičnim posljedicama: peckanje u očima u trenu se pretvara u prolom suza, a lice još dugo ostaje otečeno, kao da smo isplakali bolan rastanak.

Kako rezati luk bez suza?

Internet je prepun rješenja ovog problema - od hlađenja luka u hladnjaku do nošenja skijaške maske - ali istraživači sa Sveučilišta Cornell otkrili su najbolji, znanstveno dokazan način za zaustavljanje suza.

Sve je u oštrom nožu i sporim, kontroliranim rezovima

Prema novoj studiji objavljenoj na arXiv-u, platformi za znanstvene radove otvorenog pristupa, ključ za izbjegavanje suza je jednostavan: koristite vrlo oštar nož i režite polako i kontrolirano.

Naime, pri rezanju luka, dolazi do oslobađanja spoja zvanog sin-propanetial-S-oksid, koji stimulira živce odgovorne za lučenje suza.

Znanstvenici su istraživali što utječe na količinu tog spoja koja dospije do naših očiju, a da bi to otkrili, obojili su luk u crno sprejem kako bi lakše vizualizirali isparavanja. Zatim su koristili kameru i prilagođenu 'giljotinu' kojom su rezali luk različitim brzinama i oštrinama noževa.

Tupi i deblji noževi uzrokuju najviše štete

Ispostavilo se da tanji i oštriji noževi, koji režu luk polako i s manjom silom, stvaraju znatno manje mikroskopskih čestica koje lete zrakom – i potencijalno završavaju u našim očima.

Nasuprot tome, tupi i deblji noževi uzrokuju svojevrsnu 'eksploziju' sitnih kapljica soka koje se šire u svim smjerovima, često ravno prema licu.

Dapače, tupi noževi stvorili su čak 40 puta više čestica u usporedbi s oštrima, dok su brži rezovi rezultirali s četiri puta više čestica nego spori. Ključna razlika je u tome što tupi noževi prvo savijaju i stišću površinu luka, stvarajući pritisak koji se potom naglo oslobađa i silovito dolazi do očiju.

Hlađenje luka? Zaboravite na taj trik

Zanimljivo, znanstvenici su testirali i jednu od najraširenijih kuhinjskih metoda – hlađenje luka prije rezanja. No, rezultat je bio suprotan očekivanom. Luk koji je proveo 12 sati u hladnjaku ispustio je znatno više čestica od onoga na sobnoj temperaturi.

Drugim riječima, omiljeni trik s hladnjakom ipak je samo – mit.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia