Kad ste u potrazi za receptom koji će zadovoljiti gladna nepca svih ukućana, a da pritom ne zahtijeva sate provedene u kuhinji, ova zapečena tjestenina s piletinom i mascarponeom pravi je izbor
Riječ je o receptu koje savršeno spaja kremasti umak od rajčice i mascarponea, sočne komadiće piletine i neodoljivu sirnu koricu. Priprema je jednostavna, sastojci su lako dostupni, a rezultat je nevjerojatno ukusno jelo koje će vas osvojiti već pri prvom zalogaju.
Zapečena tjestenina s piletinom i sirom
Savršeno za dane kada želite ukusan i konkretan obrok bez previše kompliciranja – idealan je kao brzi ručak nakon posla, vikendom kada želite nešto zasitno, ali i kao jelo koje će ostaviti dojam kad vam dolaze gosti.
Sve se peče u jednoj vatrostalnoj posudi pa nećete koristiti puno posuđa, a i priprema je vrlo jednostavna pa računajte da ste sa svime gotovi za manje od sat vremena.
Sastojci:
- 4 žlice maslinova ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1⁄4 žličice čili pahuljica
- 2 konzerve (po 400 g) sjeckanih rajčica
- 1 žličica šećera
- 6 žlica mascarponea
- 4 pileća filea (bez kože), narezana na trakice
- 300 g penne tjestenine
- 70 g ribanog zrelog cheddar sira
- 50 g ribane mozzarelle
- Pola vezice peršina, sitno nasjeckanog
Priprema:
Zagrijte 2 žlice maslinova ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte luk 10 do 12 minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i čili pahuljice pa kuhajte još minutu. Umiješajte rajčice i šećer, posolite i popaprite po ukusu. Ostavite da kuha bez poklopca 20 minuta, dok se umak ne zgusne, a zatim dodajte mascarpone i dobro promiješajte.
Zagrijte 1 žlicu ulja u neprianjajućoj tavi. Začinite trakice piletine i pržite ih 5 do 7 minuta, dok ne budu potpuno pečene.
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Skuhajte penne prema uputama na pakiranju, ocijedite ih i promiješajte s preostalom žlicom maslinova ulja. Tjesteninu stavite u srednje veliku vatrostalnu posudu, dodajte piletinu i prelijte sve pripremljenim umakom. Po vrhu pospite cheddar, mozzarellu i nasjeckani peršin. Pecite 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.