SOČNO I HRSKAVO

Kada ne znate što kuhati: Ova zapečena tjestenina uvijek je pun pogodak

13.05.2025 u 10:30

Bionic
Reading

Kad ste u potrazi za receptom koji će zadovoljiti gladna nepca svih ukućana, a da pritom ne zahtijeva sate provedene u kuhinji, ova zapečena tjestenina s piletinom i mascarponeom pravi je izbor

Riječ je o receptu koje savršeno spaja kremasti umak od rajčice i mascarponea, sočne komadiće piletine i neodoljivu sirnu koricu. Priprema je jednostavna, sastojci su lako dostupni, a rezultat je nevjerojatno ukusno jelo koje će vas osvojiti već pri prvom zalogaju.

Zapečena tjestenina s piletinom i sirom

Savršeno za dane kada želite ukusan i konkretan obrok bez previše kompliciranja – idealan je kao brzi ručak nakon posla, vikendom kada želite nešto zasitno, ali i kao jelo koje će ostaviti dojam kad vam dolaze gosti.

Sve se peče u jednoj vatrostalnoj posudi pa nećete koristiti puno posuđa, a i priprema je vrlo jednostavna pa računajte da ste sa svime gotovi za manje od sat vremena.

Sastojci:

  • 4 žlice maslinova ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1⁄4 žličice čili pahuljica
  • 2 konzerve (po 400 g) sjeckanih rajčica
  • 1 žličica šećera
  • 6 žlica mascarponea
  • 4 pileća filea (bez kože), narezana na trakice
  • 300 g penne tjestenine
  • 70 g ribanog zrelog cheddar sira
  • 50 g ribane mozzarelle
  • Pola vezice peršina, sitno nasjeckanog

Priprema:

Zagrijte 2 žlice maslinova ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte luk 10 do 12 minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i čili pahuljice pa kuhajte još minutu. Umiješajte rajčice i šećer, posolite i popaprite po ukusu. Ostavite da kuha bez poklopca 20 minuta, dok se umak ne zgusne, a zatim dodajte mascarpone i dobro promiješajte.

Zagrijte 1 žlicu ulja u neprianjajućoj tavi. Začinite trakice piletine i pržite ih 5 do 7 minuta, dok ne budu potpuno pečene.

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Skuhajte penne prema uputama na pakiranju, ocijedite ih i promiješajte s preostalom žlicom maslinova ulja. Tjesteninu stavite u srednje veliku vatrostalnu posudu, dodajte piletinu i prelijte sve pripremljenim umakom. Po vrhu pospite cheddar, mozzarellu i nasjeckani peršin. Pecite 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia